latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:48 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Кострешевић: Сарадња са Еурополом кључан фактор у борби против организованог криминала

Међународна полицијска сарадња у области сузбијања криминала Полиције Републике Српске са другим полицијама је добра и свакако да је то нешто на чему треба стално радити јер без размјене информација и заједничког оперативног рада, нема ни добрих резутата, изјавио је директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић на састанку са полицијским аташеима 12 земаља и представницима Европске уније у Требињу.
Директор полиције са полицијским аташеима 12 држава у Требињу - Фото: РТРС
Директор полиције са полицијским аташеима 12 држава у ТребињуФото: РТРС

Полицијски атешеи Њемачке, Француске, Хрватске, Аустрије, Мађарске, Велике Британије, Србије, Словеније Шведске, Шпаније, Швајцарске и представници Делегације Еврпске уније из БиХ и Србије посјетили су данас Полицијску управу Требиње, гдје су између осталог обишли и Јединицу жандармерије ПУ Требиње и упознали се са радом система видео надзора на подручју града Требиња.

Директор полиције се осврнуо на то да је кључан фактор у борби против организованог криминала и трговине људима, сарадња са Еурополом, те изразио наду да ће и Заједничка контакт тачка БиХ за сарадњу са Еурополом коначно почети са радом, пошто су сви предуслови испуњени, саопштено је из МУП-а Српске.

- Република Српска и МУП Српске предузимају низ активности на пољу миграција. За ову проблематику формирано је и Координационо тијело Владе које прати, анализира и даје закључке надлежним иснтитуцијама у циљу одржавања повољног стања безбједности на подручју Српске, а да се при томе не угрожавају људска права самих миграната - изјавио је Кострешевић.

Кострешевић је подсјетио да полицијски службеници МУП-а Српске на основу потписаног Споразума о сарадњи са Граничном полицијом БиХ пружају испомоћ Граничној полицији у заштити источне границе која се зависно од мигрантског притикса креће и до 180 полицијских службеника на терену.