latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:57 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Захарова: Позвати Приштину да повуче војску са сјевера Космета

Руско Министарство спољних послова позвало је НАТО у ЕУ да хитно позову власти самопроглашеног Косова у Приштини да повуку снаге са сјевера Косова и Метохије и спријече ескалацију ситуације.

Портпаролка Министарства Марија Захарова саопштила је да је Русија забринута због развоја догађаја на Косову и Метохији.

Према њеним ријечима, ситуација на Космету се развија по сценарију "са лошег на лошије".

Патроле Кфора стигле су раније данас на административни прелаз Јариње који раздваја централну Србију од сјеверног дијела Косова и Метохије, подсјећа Спутњик.

Хеликоптери Кфора у два наврата су јуче надлијетали Јариње и Брњак, као и сјевер Косова и Метохије, а из ове формације су поручили да помно прате ситуацију на цијелом самопроглашеном Косову и да су повећали број и трајање рутинских патрола, укључујући и сјевер.

Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица.

Група од петнаестак Срба из општина на сјеверу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном дијелу Косовске Митровице. Нико није теже повређен иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Приштинска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мјера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица, углавном, на прелазима, а дио и на територији сјевера Косова и Метохије, али да је највећи број таблица издат на административном прелазу Мердаре.

Специјалне јединице полиције - Росу самопроглашеног Косова распоређене су од 20. септембра на административним прелазима са централном Србијом.