latinica  ћирилица
28/09/2021 |  12:59 ⇒ 13:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Гетеборг: Полиција сумња на подметнуту експлозивну направу

Четири особе тешко су повријеђене у јутрошњој експлозији и пожару у шведском граду Гетеборгу, а полиција истражује узрок експлозије.
Експлозија у Гетеборгу (фото: Tomas Ohlsson) -
Експлозија у Гетеборгу (фото: Tomas Ohlsson)

Најмање 25 станара одвезено је у болницу након што је експлозија изазвала пожар у стамбеном блоку у четврти Анадел, у центру града. Ватрогасци су извукли људе из зграде док је сиви дим куљао из степеништа и прозора.

Три жене и један мушкарац задобили су тешке повреде, а полиција је саопштила да је покренула истрагу.

- Вјерујемо да је експлодирало нешто што није природног узрока - изјавио је портпарол полиције Томас Фуксборг, додајући да је нешто "вјероватно" постављено на мјесто експлозије.

Навео је да пожар још увијек није под контролом, али да су станари евакуисани. Хитне службе саопштиле су да раде на гашењу пожара у стамбеној згради, а одбацили су могућност цурења гаса.

Шведска се посљедњих неколико година бори са све већим бројем криминалних банди, при чему ривалске групе често користе експлозив и ватрено оружје како би "поравнали рачуне". Један овогодишњи извјештај је показао је да је Шведска у посљедње двије деценије од једне од земаља са најнижом стопом насиља у Европи постала једна од земаља са највећом стопом.