latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:08 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Стефановић: Србија мора памтити хероје Мајора Тепића и Стојадина Мирковића

Министар одбране Србије Небојша Стефановић разговарао је данас са породицама мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, који су херојски погинули 29. септембра 1991. године, бранећи војно складиште ЈНА од хрватских јединица.
Небојша Стефановић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Небојша Стефановић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

На састанку, којем су присуствовале кћерка мајора Тепића Тања Тепић Росић и мајка војника Стојадина Мирковића Анка, Стефановић је истакао да Србија мора памтити ове хероје, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Не само наша деца, већ и будуће генерације, морају знати ко су били највећи међу нама и колико је њихово јунаштво било. Они су жртвовали своје животе без размишљања за отаџбину и за наш народ и зато смо им дужни да се сећамо, да бринемо о њиховим породицама и да њихова имена и њихова дела никада не прекрије заборав - рекао је Стефановић.

Септембра 1991. године мајор Тепић бранио је са групом војника складиште "Барутана" у шуми Беденик код Бјеловара које су нападале снаге ЗНГ-а Хрватске у намјери да се домогну муниције и експлозива.

Схвативши да постоји опасност да средства која су му повјерена падну у руке непријатеља, мајор Тепић активирао је детонатор и уништио складиште и том приликом и сам свјесно изгубио живот.

Непосредно прије тога, мајор Тепић наредио је својим војницима да се склоне, али је ту наредбу одбио војник Мирковић, наставивши да дејствује по хрватским снагама које су га убрзо смртно раниле, наведено је у саопштењу.

Сутра се навршава пуних 30 година од страдања двојице хероја.

Мајор Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја, што га чини посљедњим народним херојем Југославије, а војник Стојадин Мирковић Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.