latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:45 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

"Креативни викенд" у Приједору

Приједор ће од 1. до 3. октобра бити домаћин "Креативног викенда 2021", најавила је данас вршилац дужности начелника градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Касаловићева је рекла новинарима да се град Приједор придружио локалним заједницама и свим креативцима на нивоу Српске који ће убудуће, након формирања Савјета за креативну индустрију при кабинету предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, такође бити члан овог тијела, заједно са Асоцијацијом за развој и сарадњу, која је партнер града у организовању "Креативног викенда 2021" у Приједору.

- Креативни викенд је увод у пројекат чији меморандум о сарадњи заједно са Асоцијацијом за сарадњу и развој и градом Приједором ће бити потписан званично у петак, 1. октобра, и представља пројекат под називом Креативна револуција 2021-22 која ће град Приједор ставити у средиште креативних индустрија на нивоу Републике Српске - навела је Касаловићева.

Она је оцијенила да је Приједор до сада показао изузетан напредак у пољу креативне индустрије, посебно кроз Агенцију за економски развој "Преда-ПД".

- Позивам све грађане Приједора, али и шире, јер је ово пројекат ширих размјера, да нам се придруже од петка до недјеље гдје ћемо имати разноврсне садржаје - поручила је Касаловићева.

Она је за петак у 10.30 часова најавила отварање изложбе у просторијама Удружења ликовних умјетника града Приједора, гдје ће своје радове представити студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и умјетник из Приједора Игор Мотл, а за 11.00 часова предвиђено је уручење диплома полазницима обука креативне индустрије које је спровела Агенција "Преда-ПД".

Истог дана у Љетној башти у 19.00 часова Градски хор Приједор одржаће концерт, а у 20.00 часова представу "Кочић међу нама - увијек и заувијек" играђе Студентско позориште из Бањалуке и ДИС театар младих.

Она је додала да су 2. и 3. октобра цјелодневне изложбе од 10.00 до 18.00 часова у Љетној башти.

- Ту ћемо имати наше креативце, удружења и појединце када говоримо о занатима, о креативној индустрији, о ручном раду. Очекујемо изложбене поставке неких двадесетак креативаца. У суботу ћемо имати и наступ плесне групе Топ денс, радионице НВО Здраво да сте из Бањалуке и концерт Бањалучког гудачког квартета у 19.30 часова, те концерт Вање Мишић и Сање Зелић у 21.00 час - најавила је Касаловићева.

За недјељу је, осим наставка излагања радова креативаца, предвиђена луткарска радионица од 12.00 до 14.00 часова у организацији Удружења "Жене у умјетности".

- Желимо да подигнемо свијест грађана колико нам је битна креативна индустрија, да обезбиједимо одређене едукације и обуке за све младе људе, не само појединце, већ и удружења и да кроз могућност међународног представљања сви ти људи постану амбасадори града Приједора - поручила је Касаловићева.

У случају лоших временских услова, "Креативни викенд" ће се одржати у Позоришту Приједор, а изложба производа израђених ручним радом у спортској дворани "Младост".