latinica  ћирилица
28/09/2021 |  13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Ковид пропуснице нису магични метак

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је држава спремна да уведе ковид пропуснице, али да су оне само начин да се, прије свега млади, вакцинишу и да пропуснице нису никакав "магични метак" за рјешавање ситуације са пандемијом ковида 19.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Ми смо спремили све за ковид пропуснице. Ја ћу разговарати још, да видим да ли ћемо ићи на то. Али, чујем на различитим медијима и од разних експерата, различите информације и погледе на ствари - рекла је Брнабићева новинарима у Винчи на констатацију да је прије 16 дана најавила увођење ковид пропусница, али да таква одлука још није донијета.

Истакла је да ковид пропуснице нису "сребрни или магични метак" за рјешавање ситуације, већ су начин да се мотивишу млади људи да се вакцинишу, како би могли да иду у клубове, кафиће, ресторане.

- Једини одговор на све ово је вакцинација. Поново причамо о мјерама, пропусницама, свему што није кључно у рјешавању пандемије. Кључне су вакцине, прва и трећа доза - рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да је у Србији вакцинисано 53,4 одсто пунољетне популације, али да је у узрасту од 18 до 30 година вакцинисано 21,4 одсто, што је, каже, поражавајуће, јер је то ствар грађанске солидарности и заштите оних који из различитих разлога не могу да се заштите.

Додала је и да су, нажалост, свједоци тога да и млади умиру, јер су невакцинисани.

- Прије два дана преминуо је младић стар 24 године, без других обољења, није био вакцинисан. И жена која је имала 31 годину, мајка двоје дјеце, без придружених болести и без вакцине. То су све животи који су могли да се спасу - рекла је Брнабић.

Она је поновила да држава не може да уведе обавезну вакцинацију, већ морамо да се ослонимо на сопствену свијест да је важно да се заштитимо.

Додаје да је држава свој дио посла урадила, међу првима набавила вакцине, четири различита произвођача, а ускоро стиже и пета, Модерна, али и поновила да има нешто и до индивидуалне одговорности.

- Нигдје није запело, размишљамо о томе (ковид пропусницама) - рекла је она.