latinica  ћирилица
28/09/2021 |  14:02 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Зграда СДС у Прњавору биће враћена општини (ВИДЕО)

Зграда Српске демократске странке у Прњавору биће враћена у власништво општине.
Дарко Томаш на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Дарко Томаш на конференцији за новинареФото: СРНА

То је епилог судског процеса којим је СДС изгубила спор са Општином Прњавор.

Окружни суд у Бањалуци донио је одлуку којом је потврђена исправност и правоснажност рјешења прњаворске Скупштине из 2020. године, којим jе ништавнo рјешење из децембра 1996. о преносу власништва над зградом у центру на Општински одбор СДС без накнаде, чиме су стечени услови да се објекат врати општини.

Штета учињена општини Прњавор коначно ће бити исправљена, каже начелник Прњавора Дарко Томаш. Подсјећа да је Скупштина општине прије 25 година без накнаде општинску зграду, вриједну око пола милиона марака, дала у власништво Српској демократској странци, чиме је овој локалној заједници, како каже, нанесена велика штета.

- Одборници ће одредити даљу намјену овог објеката, али је важно да се он врати у власништво општине Прњавор. Вриједност је огромна, ово је једна од најатрактивнијих локација у Прњавору, она припада грађанима општине Прњавор, а не члановима СДС - рекао је Томаш.

СО Прњавор, тада под руководством Немање Васића из СДС, пренијела је право власништва над спорном зградом још 1996. Скупштинска већина 2020. поништава то рјешење, након чега је СДС покренуо управни спор пред Окружним судом у Бањалуци.

Суд је 16. септембра ове године донио пресуду којом се тужба СДС одбија као неоснована.

- То је та нека прича измишљена која покушава да све проблеме који се дешавају у Прњавору покушава да пребаци на адресу СДС-а . Ја ћу рећи да ћемо ми као озбиљна странка испоштовати било какву одлуку суда - истакао јеМилан Петровић, предсједник ОО СДС-а Прњавор.

За начелника Прњавора сада је на потезу скупштинско руководство, које мора да поступи по пресуди. Тиме ће, каже, показати да ли су на страни грађана, или ће и даље да штите тајкуне СДС који су, истиче, тада доносили незаконита рјешења а и дан данас руководе овом странком.

- Ово су исти они људи који позивају у другим локалним заједницама на неке протесте, на организовање неких других видова незадовољства, а ја их све позивам да прво дођу у Прњавор да прво рашчистимо ово што су они радили овдје у Прњавору. Јер је Прњавор прави примјер некоректне политике СДС-а, политике која је знала само за лични интерес - категоричан је Томаш.

Томаш каже да је наредни корак да се постави питање закупнине зграде коју је СДС користио 25 година, а налази се на атрактивној локацији.

Коректно би било, каже, да се закупнина плати општини јер је то интерес свих њених становника.