latinica  ћирилица
28/09/2021 |  14:52 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Дани Лопара у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Сир Зарац постао је препознатљив бренд, карактеристичан за општину Лопаре, а заједно са осталим домаћим производима представљен је на платоу испред Крајишке куће у Бањалуци.
Изложба производа и прерађевина из Лопара - Фото: СРНА
Изложба производа и прерађевина из ЛопараФото: СРНА

Димљени сир са Мајевице симбол је овога краја, а да би постали препознатљиви неопходна је пожртвованост, вријеме и труд, као и велика доза љубави.

- Зарац радимо већ дуже времена, као и масне сиреве. Основали смо пољопривредну задругу "Зарац" да би своје производе и преко границе пласирали. Надамо се да ће се чути далеко - рекла је Љубица Продановић произвођач.

За масни сир потребно је два дана рада, а препознатљиви Зарац захтијева и до пет дана. Поред сира, произвођачи су нам пренијели и дух народа овога краја. Сваки дио посједује своје специфичности, своју културу и обичаје, а најбоље их можемо упознати преко домаћих производа који красе свако домаћинство као што су мед, ракија, прополис, али и аутентични ручни радови.

Општина Лопаре своје производе Бањалучанима представља већ другу годину. Циљ ове манифестације јесте промоција домаћих производа као и подршка произвођачима.

- Данас промовишемо наше аутентичне производе, са нашег подручја Мајевице односно општине Лопаре. Ту смо данас прије свега испред задруге "Зарац", да промовишемо наш аутохтони производ - рекао је Радислав Давидовић општинска Управа Лопаре.

Ивана Булић организатор истакла је да Центар за развој пољопривреде и села у сарадњи са општином Лопаре , другу годину за редом организује "Дане Лопара" у Бањалуци током којег ће 13 штандова представити домаће пољопривредне произвођаче.

Фото: РТРС

Одборник у Скупштини општине Лопаре Стеван Сандић који је присуствовао догађају истакао је да вриједни људи Мајевице имају шта да покажу и чиме да се поносе.

- Ови вриједни људи доказују да је посвећен рад оно што друштво треба да цијени. Бањалучани ће данас моћи да пробају наш аутохтони сир Зарац, упознају се са етно-мотивима са мајевичке ношње, купе квалитетне производе наших пчелара и на далеко познату ракију од шљиве. Хвала сваком Бањалучанину који издвоји своје вријеме и посјети наше излагаче. Мајевички крај није довољно познат по својим туристичким потенцијалима и то је нешто на чему сви морамо више радити - истакао је Сандић који се захвалио у Центру за развој и унапређење села који подржава овај сајам.

Богатство и љепота трпезе свакога краја одликује се у њеним домаћим и специфичним рецептима и специјалитетима које вриједи упознати.