latinica  ћирилица
28/09/2021 |  15:28 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Захарова: Дешавања на Космету нови талас протјеривања Срба

Дешавања на Косову и Метохији представљају нови талас протјеривања Срба из покрајине, а органи који треба да заштите права и интересе Срба постоје само на папиру, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik)

Она је напоменула да Заједница српских општина на Космету, чије је оснивање требало да буде гаранција заштите права и интереса Срба у покрајини, постоји само на папиру, због саботирања од стране власти у Приштини, које су посвећене потпуном преузимању контроле репресијом у самопроглашеном Косову.

Захарова се усредсредила на чињеницу да пракса коју спроводе политичари у Приштини не добија одговарајућу процјену ни из Брисела, који је овлашћен да допринесе проналажењу политичког рјешења у односима Београда и Приштине, нити од САД које косовски Албанци одавно сматрају савезницима.

- Још једном наглашавамо да КФОР и ЕУЛЕКС имају мандате који су потребни за спречавање безакоња и носе пуну одговорност за заштиту цивилног становништва и осигуравања мира и безбједности - навела је Захарова.

Према њеним ријечима, вријеме је да се изврши притисак на власти у Приштини да повуку безбједносне снаге са сјевера Косова и Метохије и спријече избијање отворених сукоба, јавио је ТАСС.

Руско Министарство спољних послова позвало је раније НАТО и ЕУ да хитно позову власти самопроглашеног Косова у Приштини да повуку снаге са сјевера Косова и Метохије и спријече ескалацију ситуације.

Патроле КФОР-а стигле су раније данас на административни прелаз Јариње, који раздваја централну Србију од сјеверног дијела Косова и Метохије, пренио је "Спутњик".

Хеликоптери КФОР-а у два наврата су јуче надлијетали Јариње и Брњак, као и сјевер Косова и Метохије, а из ове формације су поручили да помно прате ситуацију на цијелом самопроглашеном Косову и да су повећали број и трајање рутинских патрола, укључујући и сјевер.

Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица.

Група од петнаестак Срба из општина на сјеверу Косова и Метохије нападнута је јуче у јужном дијелу Косовске Митровице - нико није теже повређен иако су неки нападнути флашама и ножевима.

Косовска агенција за цивилну регистрацију објавила је податак да је од 20. септембра, када је уведена мјера издавања привремених таблица, до данас издала нешто више од 10.000 таблица, углавном, на прелазима, а дио и на територији сјевера Косова и Метохије, али да је највећи број таблица издат на административном прелазу Мердаре.

Специјалне јединице полиције - РОСУ самопроглашеног Косова распоређене су од 20. септембра на административним прелазима са централном Србијом.