latinica  ћирилица
28/09/2021 |  15:33 | Аутор: СРНА

Лајен: Београд и Приштина морају се вратити за сто дијалога

Београд и Приштина морају се вратити за "сто дијалога", јер је пораст тензија између Србије и /самопроглашеног/ Косова забрињавајући, рекла је данас у Тирани предсједник Европске комисије Урсула вон дер Лајен.

Она је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Албаније Едијем Рамом говорећи о иницијативи Отворени Балкан рекла да Европска комисија поздравља сваку иницијативу која је у оквиру Берлинског процеса и унапређује сарадњу међу земљама, преносе медији на албанском језику у Приштинии.

- Ако погледамо економске перформансе и продубљивање економских односа, као и заједничко регионално тржиште, мислим да Берлински процес гура напријед процес интеграције, као оквир у којем ће шест земаља региона профитирати. Поздрављамо сваку иницијативу која је у оквиру Берлинског процеса и која доводи до сарадње. То би требао да буде отворен и свеобухватан процес, који продубљује односе међу земљама како би дошло до дубоке интеграције економија - истакла је она.

Предсједник Европског парламента сутра долази у Приштину гдје ће се, како је најављено, састати са највишим представницима привремених институција на Косову и Метохији.

Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица.