latinica  ћирилица
28/09/2021 |  15:38 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Експерти из БиХ посјетили локацију планирану за одлагалиште (ВИДЕО)

На локацији планираног складишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској данас први пут чланови Експертског тима из БиХ.
Посјета Трговској гори (фото: уступљене фотографије РТРС-У) -
Посјета Трговској гори (фото: уступљене фотографије РТРС-У)

Обишли су и видјели у каквом је стању објекат на овој локацији у непосредној близини Новог Града.

Упозоравају на опасност од одлагања радиоактивног отпада. Хрватска страна тврди да ће све бити урађено у складу са највишим међународним стандардима.

Складишту радиоактивног отпада није мјесто у непосредној близини Парка природе "Уна" и државне границе, јединствени су чланови Експертског тима. За њих је то потенцијална опасност.

- Земљотреси који су се десили у непосредној прошлости, прије само годину дана, отварају нам неку слику, другу, са аспекта повећања сеизмичности - нагласио је Неђо Ђурић, стручњак за област геологије.

- Проблем је близина ријеке Уне, која је велики реципијент и која би било какву потенцијалну опсаност, односно инцидентно загађење пренијела на велике удаљености - каже Наталија Самарџић, стручњак за област хидрогеологије.

Најављују да ће се састати и са представницима компанија које раде геолошка, хидролошка и остала истраживања.

- Експертски тим је формиран и да прати те активности како би своје примједбе на вријеме дао и свакако одреаговао на све оно гдје уоче неке недостатке и евентуално нешто у тим радовима што буде нешто није још до краја истражено и дорађено - рекао је Емир Диздаревић, предсједавајући Експертског тима.

Уколико Хрватска почне складиштење радиоактивног отпада на Трговској гори најугроженије ће бити подручје Новог Града.

- Видјели смо и те објекте, ради се о класичним војним хангарима. Чињеница је да је прошло доста времена од њихове изградње. Они више сигурно нису у онаквом стању као кад су били нови - истиче Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Истраживања ће показати да ли је Трговска гора погодна локација, тврде у надлежном хрватском фонду.

Ако то буде случај, истичу да противљење локалне заједнице неће бити узето у обзир.

- По завршетку студије утицаја на околину, у складу са ЕСПО конвенцијом, ми предајемо комплетну документацију преко надлежних министарстава на начин да сусједна држава може прегледати начин како смо ми сагледали, зашто то тако градимо, коју су то сигурносни елементи узети у обзир и могу давати на то примједбе, питања на које смо ми дужни одговарати - каже Хрвоје Прпић, директор Фонда за финансирање разградње Нуклеарне електране "Кршко".

У Хрватској очекују да би складиштење радиоактивног отпада на Трговској гори могло да почне за двије године.

Требало би да буде одложено око три хиљаде кубних метара ниско и средње радиоактивног отпада.