latinica  ћирилица
28/09/2021 |  16:43 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Додик: СНСД ће затражити одржавање посебне сједнице Народне скупштине (ВИДЕО)

СНСД ће затражити одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, гдје ћемо посебан акценат имати на одлуке Уставног суда БиХ, рекао је српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- Уставни суд БиХ се понашта неуставно. Наш приједлог ће бити да се одбаце сви закони изван Дејтонског споразума, а да се неким попут СИПА да разуман рок да у неколико дана напусте простор Републике Српске - истакао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Истакао је да однос према функцији високог представника у БиХ остаје иста.

- Он не постоји. Свака његова одлука за нас је ништавна, и нико са њим неће разговорати. Може да ради шта хоће, али његове одлуке немају никакву снагу. Остало је још мало борбе дага дисквалификујемо у цијелости и то ћемо и урадити -истакао је Додик.

Што се тиче рада у заједничким институцијама, Додик је поновио да же СНСД наставити да се понаша у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске.

Истакао је да се неће одлучивати у Предсједништву БиХ, ПС БиХ и Савјету министара, осим у вези се привременим финансирањем заједничких институција.

- Ова одлука је у интересу Републике Српске, јер ће то омогућити плате за 7.000 људи из Српске, запослених у заједничким институцијама - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, активности у вези са сједницом Парламента Српске кородинисаће са коалиционим партнерима и другим полиитичким партијама.

СНСД је одлучио и да не настави рад у заједничкој комисији за Изборни закон БиХ, јер нису створени услови да тамо ради и одбацује се свако посредовање.

- Како прихватити поредовање Палмера (америчког изасланика за Балкан) који долази из земље гдје су сумњива два изборна круга и сада нама треба да одређује шта треба да се ради - упитао је Додик и додао да нема рјешавања питања у вези са Изборним законом док се не среди свеукупна ситуација у БиХ.