latinica  ћирилица
28/09/2021 |  16:57 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Обезбиједићемо довољне количине кисеоника (ВИДЕО)

Обезбиједићемо довољне количине кисеоника за Српску и то је приоритет, рекао је српски члан Предсједништва и лидер СНСД-а Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

Додик је истакао да кисеоник којим се употребљава у болницама у Српској задовољава све европске стандарде.

- Кисеоник се употребљава и у породилиштима, и у домовима здравља широм Српске. Грађани морају да имају повјерења у наше здравствене установе. Кисеоник је исти онај који се користи у Милану, Минхену, Бечу. Обезбиједићемо довољно кисеоника, и грађани Републике Српске немају потребе да се брину да га неће бити - нагласио је Додик, након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Додик истиче да нема сумње да је коришћен исправан кисеоник и снабдијевање УКЦ-а Републике Српске кисеоником неће бити угрожено.

 

Додик је поручио да ће позвати директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака и питати га како ће да ријеши проблем са кисеоником, који је он додатно проблематизовао.

Према Додиковим ријечима, тврдње да се неко трује кисеоником, који се добавља, са сертификатима европских произвођача, апсолутно је нешто што је створило панику.

- Могу то да разумијем, јер овдје још од времена 12 беба није забиљежен ниједан застој и сада је неко нашао да направи општу харангу, која ничему не служи - нагласио је Додик.

Додик тврди да сада представници ПДП-а говоре како знају људе који су умрли, а не помињу да је њихов лидер Бранислав Бореновић користио тај исти кисеоник.

- И ја сам користио тај кисеоник, иза мене је била цијев на коју је био накачен инструмент преко којег сам користио кисеоник. Није било никакве разлике, сви смо примали исти кисеоник, и ја сам из тога изашао жив и здрав, као и Бореновић, који се послије захваљивао особљу УКЦ-а - подсјетио је Додик.

Он је рекао да је ово понашање шарлатана, који покушавају да скрену пажњу на своје перформансе.

- Све више увиђамо да није било ни процедуралних проблема и да је то све спекулација, као и да је помињана фирма имала рјешење. БиХ нема лабораторију која може да оцјењује квалитет кисеоника, тако да у БиХ, а тиме и у Републици Српској, вриједи сертификат који су издавали произвођачи са простора ЕУ. Ти сертификати вриједе свугдје у ЕУ, само нису довољни људима из ПДП-а - истакао је Додик.

Додик је указао на чињеницу да се тај кисеоник користи и за потребе породилишта, али домова здравља у Српској, те упитао опозицију зашто није реаговала што њихови директори домова здравља користе тај исти кисеоник.