latinica  ћирилица
28/09/2021 |  19:17 ⇒ 29/09/2021 | 09:07 | Аутор: РТРС

Aрсенал оружја код Бoшњака у Новом Горажду (ВИДЕО)

Проналазак веће количине оружја и друге војне опреме у кућама Бошњака повратника у Ново Горажде, узнемирио је становништво српске националности те општине, наслоњене на Кантон Горажде.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Из Полицијске управе Фоча, чији су припадници у сарадњи са Полицијском управом Источно Сарајево и Управом за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Републике Српске током викенда обавили претрес и пронашли пушке и муницију, поручују да нема разлога за забринутост.

РТРС сазнаје да се лица код којих је пронађено оружје баве ловом.

Истрага тек треба да утврди да ли је оружје имало и другу намјену.

У изненадном претресу кућа браће Џевада, Ифета и Ахмета Ћосовића у Новом Горажду, обављеном по налогу ОТ Источно Сарајево, полиција Републике Српске пронашла је и привремено одузела 12 пушака, 3 пиштоља, десет оптичких нишана, тромблонски наставак за аутоматску пушку, пет војничких бајонета, 2.000 метака разног калибра и шест оружаних листова.

- Одређени број пушака и пиштоља су под дозволом, међутим још трају истражне радње и рано је говорити, али досадашњом истрагом смо утврдили да четири пушке и два пиштоља држе без законитог упоришта. Поред наведеног, пронађена је ручна бомба М75 чије држање грађанима свакако није дозвољено - прецизирао је Велимир Крстовић, начелник ПУ Фоча.

У Новом Горажду су узнемирени.

Питају зашто су браћа Ћосовић, који су се давно вратили на своја имања, гомилали толико оружје. Познају их као ловце. Ипак, истичу да пронађено оружје и опрема увелико превазилази потребе лова.

- И поред враћеног повјерења са комшијама Бошњацима, појављује се ова ратна опрема у већим количинама. Јест да су ова двојица ловци регистровани у ловачком удружењу, али за лов је потребна једна пушка, а не бомбе, војнички ножеви и друга опрема. И више људи ме питало шта се ово дешава, с обзиром на то да смо наслоњени на Горажде, да ли смо безбједни - каже Витомир Мастило, предсједник Борачке организације Ново Горажде.

- Што се тиче страха, рекао бих да нема бојазни ни за било какав вид узнемирености - закључује Крстовић.

Почетком године Џеваду Ћосовићу угинуло је стадо оваца што му је био једини извор прихода.

Тада су му у помоћ, између осталих, притекли Насер Орић, Нихад Аличковић, па није изостало и сликање са ратном заставом тзв. АРБиХ на његовом имању у Републици Српској.