latinica  ћирилица
28/09/2021 |  19:47 ⇒ 29/09/2021 | 10:54 | Аутор: РТРС

БН телевизија или опозиција - ко и зашто позива на протесте? (ВИДЕО)

О каквом медијском мраку говори опозиција када без аналогног сигнала, што је обавеза према ЕУ, остају све телевизије, па и јавни сервиси? Зашто опозиција форсира само БН? Ко заправо управља опозицијом и ко позива на протесте?
Дигитални сигнал - Фото: РТРС
Дигитални сигналФото: РТРС

Иако су у надлежној агенцији у више наврата објаснили да нико неће остати у медијском мраку, опозиција ту информацију не чује или неће да чује, већ најављује протесте и за све, неоправдано, оптужује РТРС.

Незнање или намјерна замјена теза, ради прикупљања политичких поена?

Од 1. октобра три јавна сервиса и 26 комерцијалних телевизија у БиХ остају без аналогног сигнала.

Процес гашења аналогних предајника почео је 1. јула, када је и подручје Новог Града остало без аналогног сигнала. Без обзира на гашење, Новљани нису остали без програма било које телевизије, па ни БН-а, којег најављујући протесте, опозиција гура у први план.

Тврде да ће за неколико дана бити угашен, и да ће тада наступити, како кажу, медијски мрак.

Да то није тачно, увјерили смо се и у домаћинствима у новоградској општини, гдје становници потврђују да нису ускраћени за одређене програме.

Без обзира на информацију Регулаторне агенције за комуникације БиХ да гашење аналогних предајника, не значи и гашење телевизија, па ни БН-а, из опозиције излазе са паушалним процјенама - колико ће домаћинстава остати без сигнала комерцијалних медија.

- Па, према нашим процјенама око 50 одсто - каже СДС-ов предсједник Мирко Шаровић.

- Против смо, да се не деси медијски мрак - додаје Бранислав Бореновић, први човјек ПДП-а.

Из надлежне агенције подсјећају да 85 одсто територије БиХ покривају кабловски оператери, а 100 одсто покривено је путем сателита.

За владајућу коалицију протести су исполитизовани - неувјерљиви разлог за излазак на улицу.

- Они су имали времена да се томе прилагоде. Ушли су са неким другим телевизијама, послије су изашли а имали су прилику да пређу на дигитални сигнал - наводи СНСД-ов Срђан Мазалица.

Да ли опозиција намјерно и у интересу, првенствено БН телевизије, дезинформише јавност и упире прст у РТРС као главног кривца за гашење аналогних предајника?

Добро је познато да је захтјев дошао из Хрватске и да је то у вези са захтјевима ЕУ. Да ли је опозиција одлуку о протесту доносила у својим просторијама, или је дошла са стране?

- Овдје нисам сигуран да ли су ови протести који су најављени - због БН телевизије, или БН преко протеста покушава да наметне тај проблем - пита се професор Драго Вуковић.

И новинаре је интересовало зашто је опозиција промијенила повод за протесте.

Из БХТ-а су на прес конференцији питали: Прве протесте најавио је градоначелник, због неусвајања буџета, неодржавања сједнице. Како је дошло до тога да се тај позив претворио у најаву протеста 2. октобра и на различите теме?

- Ова тема, медијски мрак, је општа тема, она је најважнија. Усагласили смо се да то буде кључни мото - рекао је тада Шаровић.

Да ли је симптоматично зашто су неки политичари одлучили у овом тренутку доћи на састанак опозиције, а раније су им, условно речено, залупили врата.

Па је тако поиставњено питање: Господине Вукановићу, да ли ово значи да ћете опет почети долазити на састанке опозиције пошто сте 2- 3 пута рекли да Вас више не интересује опозиција?

- Ово је састанак око протеста, који сам игром случаја први најавио. Остало ћемо видјети. Ово је био само разговор око протеста - одговорио је Небојша Вукановић.

На протесте свој долазак најављују и позивају грађане и поједини политичари који су више од деценије били у владајућој коалицији, али су одлучили отићи у опозицију.

Управо овакви преласци, како кажу поједини аналитичари, отупљују оштрицу опозиције.

- Данашња опозиција врло је специфична. Ми немамо изворну опозицију већ имамо оне који су дуго година били у власти - додаје професор Вуковић.

Аналогни предајници гашени су и у јулу.

Намеће се питање, зашто тада нико није излазио да протестује. Да ли је од оних који говоре о медијском мраку неко отишао у домаћинство на подручје гдје је раније угашен аналогни сигнал и увјерио се да ли су ускраћени за програм БН телевизије или било које друге?

Много је питања, а одговор чини се није тешко наћи.