latinica  ћирилица
28/09/2021 |  20:39 | Аутор: СРНА

Приједлог КФОР-а одбијен јер не желе да сјевер постане српски гето

Градоначелници четири општине са сјевера Косова поновили су данас да, уз консултације са народом, није прихваћен приједлог КФОР-а да се албански специјалци у близини Јариња и Брњака замијене војницима КФОР-а, а да једнострана одлука Приштине о одузимању српских таблица и угрожавање слободе кретања остане на снази.
КФОР на Јарињу (Фото: kosovo-online.com) -
КФОР на Јарињу (Фото: kosovo-online.com)

У саопштењу достављеном медијима истиче се да им је жеља да на овај начин спријече дезинформације које пласира Приштина како би "оправдала подизање тензија у српским општинама на сјеверу Косова и Метохије и слање до зуба наоружаних формација".

- У консултацији са нашим грађанима смо овакав приједлог једногласно одбили. Наш народ и ми, његови представници, нисмо спремни да се сагласимо са намјером Приштине да нас стави у гета и укине право на слободу кретања, која је вриједност модерне Европе деценијама уназад и која би морала да важи и за Србе на овим просторима - наводи се у саопштењу начелника општина са сјевера.

У саопштењу се истиче да ће народ на протестима у Јарињу и Брњаку остати колико год буде потребно, јер се не мире са намјером Приштине "да их ставе у кавезе".

- Лаж је да нас погађа националност онога ко нам скида таблице, већ сама намера да се оне скину. Па ма коју униформу тај неко носио. А присуство до зуба наоружаних специјалаца који пребијају голоруке Србе је разлог за масовност и истрајност нашег народа у борби за право на слободу кретања. Зато још једном позивамо Приштину да врати стање на период пре 20. септембра ове године, повуче своје до зуба наоружане формације и кроз дијалог са Београдом пронађе одговарајуће рјешење - поручили су градоначелници Сејверне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Према њиховим ријечима, све друго ће само подгријати ионако усијану ситуацију коју "тешком муком наши представници држе под контролом, док са друге стране се наш народ малтретира од РОСУ специјалаца".

Срби девети дан не одустају од мирног протеста, незадовољни распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замјени регистарских таблица.