latinica  ћирилица
28/09/2021 |  21:06 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска неће да суди за убиства српских цивила у Вариводама и Гошићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да Хрватска неће да суди за убиства српских цивила у селима Вариводе и Гошић који су се десили прије 26 година, већ њихове убице и данас сматра херојима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је подсјетио да је 28. септембра 1995, готово два мјесеца по завршетку "Олује", у селу Вариводе код Книна, ликвидирано десеторо Срба чија је просјечна старост била 67 година.

Мјесец дана раније, 27. августа, у оближњем селу Гошић убијено је седморо Срба чија је просјечна старост била 70 година.

Линта је напоменуо да су сви били цивили, да у тим селима није било никаквих ратних дејстава. "Остали су само зато што су повјеровали позивима ратног злочинца Фрање Туђмана да свима који нису `окрвавили руке` гарантује безбедност", навео је Линта у писаној изјави.

Он је навео да су српски цивили су ликвидирани ватреним оружјем у својим двориштима или у кућама што јасно показује да су мирно чекали Хрватску војску и полицију наивно вјерујући да им се ништа неће десити.

Подсјетио је и да је хрватски премијер Пленковић прошле године на комеморативном скупу убијеним српским цивилима у Вариводама декларативно рекао да је почињен злочин над невиним људима упркос томе што на том подручју није било ратних дејстава, саопштено је из Савеза Срба региона.

Од тога је прошло годину дана, а Државно тужилаштво Хрватске, каже Линта, није подигло оптужнице за брутална убиства цивила у Вариводама и Гошићу, као ни за многа друга убиства српских цивила у другим селима током и послије злочиначке акције "Олуја".

- То јасно показује да се Хрватска није суочила са својом злочиначком прошлошћу и да се убице српских цивила сматрају херојима у данашњој Хрватској - навео је Линта.