latinica  ћирилица
29/09/2021 |  16:08 ⇒ 16:35 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Повлачење Инцкове наметнуте одлуке је најбоље рјешење

Најбоље рјешење за излазак из унутрашње политичке кризе у БиХ било би укидање усвојених амандмана који предвиђају кривичну одговорност за негирање геноцида у Сребреници, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

- Русија као држава-гарант Мировног споразума и чланица Управног одбора овај догађај сматра неприкривеним нападом на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и овлашћења власти. Сигурни смо да да се законодавне измјене у демократској и правној држави каква је, несумњиво, БиХ, врше утврђеном парламентарном процедуром - наводи се у саопштењу Захарове, објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Уз помоћ амандмана, Инцко је настојао да очисти политички простор БиХ од "незгодних" политичара у циљу преобликовања државног уређења земље супротно постулатима Дејтонског мировног споразума, додала је портпаролка.

- Инцидент са Инцковом самовољом јасно потврђује оправданост досљедног става Русије у корист укидања институције вањског туторства над БиХ која само ствара проблеме и поткопава мир и стабилност у држави. У потпуности разумијемо талас народног незадовољства у БиХ, а посебно у Републици Српској усљед волунтаристичких акција 'спољног управитеља' - истакла је она.

Одговорност за оно што се догодило и за даљи развој ситуације, према ријечима Захарове, "у потпуности сноси Инцко и његови хушкачи".

- Надамо се да ће унутрашња политичка криза, која је изазвала одбијање свих Срба, укључујући опозицију, да учествују у раду заједничких органа у БиХ, бити ријешена. Најбољи излазак из ситуације је повлачење Инцкове незаконите одлуке - поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова.