latinica  ћирилица
30/09/2021 |  12:58 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Видовић: Из Фонда за становање ИРБ-а до сада пласирано 680 милиона КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је из Фонда за становање Инвестиционо-развојне банке Српске до данас пласирао 680 милиона КМ за рјешавање стамбених питања приоритетним групама - млади брачни парови, вишечлане породице, самохрани родитељи, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди.

Током скупштинске расправе о Нацрту закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Видовићева је рекла да је ове године из Фонда одобрено 48 милиона КМ за рјешавање стамбених питања, што је за 19 милиона КМ више у односу на комплетан план за ову годину.

Видовићева је навела да је у 2020. години из Фонда пласирано 67 милиона КМ или 34 милиона КМ више од планираних средстава, што говори о томе да су захтјеви били већи од могућности Фонда.

Она је подсјетила да се стамбени кредити из Фонда за становање ИРБ-а пласирају само наведеним приоритетним групама.

Видовићева је рекла да ће усвајање Нацрта закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске допринијети рјешавању стамбеног питања младих, побољшати демографску слику у Српској и спријечити одлазак младих са ових простора.

- Овим нацртом закона предложили смо да се омогући да Фонд дио средстава може пласирати и у стамбене кредите, да би у што већој мјери одговорили на све већи број захтјева - истакла је Видовићева.

Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о допуни Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, који прописује да се средства Фонда, осим досадашњих могућности улагања у кредите предузећима, предузетницима и јединицама локалне самоуправе, убудуће могу уложити и за кредитирање стамбеног збрињавања физичких лица.