latinica  ћирилица
30/09/2021 |  14:26 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Додик и Ескобар о иницијативи "Отворени Балкан" и актуелним питањима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас са изаслаником Стејт департмента за западни Балкан Габријелом Ескобаром, на његов захтјев.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Основне теме разговора биле су питање иницијативе "Отворени Балкан", али и унутрашња политичка питања која се тичу БиХ. Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да подржава идеју "Отвореног Балкана", али да у Сарајаву не постоји довољно разумијевања за ту регионалну иницијативу која би омогућила економски просперитет региона", саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Што се тиче ситуације у БиХ, Додик је пренио Ескобару да је прошло вријеме у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против Републике Српске и Дејтонског споразума, и да БиХ данас није она БиХ коју је Ескобар оставио прије 20 година када је био службеник у дипломатским мисијама у БиХ.

Српски члан Предсједништва рекао је Ескобару да нема потребе да му пријете санкцијама, јер те пријетње више немају никакав ни смисао, ни значај, нити ће промијенити основне ставове носилаца политичких функција у Републици Српској, па ни његове.

Такође, Додик је пренио Ескобару и да за Републику Српску Кристријан Шмит није високи представник и да актуелну кризу у БиХ може да ријеши самоорганизовани Савјет за провођење мира повлачећи тзв. Инцков закон због којег је криза и наступила.

Додик се није сложио са тврдњом Ескобара да је именовање високог представника политичко питање, јер је његово именовање регулисано Дејтонским споразумом, дакле међународним споразумом, што је прворазредно правно питање.

Образложње изасланика Стејт департмента да је Шмитово именовање политичко а не правно питање само је доказ да је Република Српска у праву када тврди да је Шмит, противправно, мимо одредби споразума којим је установљена институција високог поредставника, а вољом неколико држава, послат у БиХ да буде високи представник, наводи се у саопштењу.