latinica  ћирилица
30/09/2021 |  15:31 | Аутор: СРНА

Шеранић: Правилник за медицинске гасове ставити ван снаге

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић упутио је данас захтјев министру цивилних послова у Савјету министара Анкици Гудељевић да стави ван снаге Правилник о доброј произвођачкој пракси за медицинске гасове, због незаконитости члана 50.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је у документу навео да је циљ да се хитно регулишу административне процедуре за регистрацију дјелатности производње медицинских гасова и осигурање даљег лијечења и спашавања живота грађана Републике Српске.

- У вези са актуелном ситуацијом недостатка кисеоника у Универзитетском клиничком центру Српске и болницама у Српској, до које је дошло усљед поступања фармацеутског инспектора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, захтијевамо да с циљем осигурања даљег лијечења грађана којим је неопходан кисеоник у здравственим установама Републике Српске хитно предузмете надлежне активности и мјере којим ће се омогућити континуирана доступност тог лијека - истиче се у документу.

Шеранић је напоменуо да УКЦ Српске на стању има кисеоник у количини довољној за примјену у наредна 24 часа, те да је у усменој комуникацији са јединим привредним субјектом, који има дозволу за обављање производње кисеоника - медицинског гаса у БиХ, Месер Сарајево информисан да они нису у могућности да обезбиједе континуирано снабдијевање здравствених установа у Републици Српској назначеним лијеком.

У документу, који је данас стављен јавности на увид, подсјећа се да је Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ 2018. године упућен акт Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, којим је тражено брисање члана 50 Правилника о доброј произвођачкој пракси за медицинске гасове.

Тим актом тражено је уређење области медицинских гасова на начин да донесени прописи буду усклађени са важећом законском регулативом у области лијекова и на тај начин примјењиви правним лицима која обављају дјелатности производње и/или промета на велико медицинских гасова.

Стручни савјет Агенције за лијекове БиХ 2018. године усвојио је Правилник о добрим произвођачким праксама за медицинске гасове, у којем су, између осталог, регулисани услови за добијање дозволе за производњу медицинских гасова.