latinica  ћирилица
01/10/2021 |  13:36 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Бањац: Одлучни у одбрани интереса Српске (ВИДЕО)

Лидер Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац тврди да су представници политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској одлучни у одбрани интереса Српске и њених институција.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Више је него јасно да је одлука о српском јединству, након покушаја високог представника да наметне закон била исправна. Сада имамо одлуку Устваног суда БиХ која је противправна, а тиче се покушаја да шуме буду одузете Републци Срспкој - рекао је новинарима Бањац након састанка представника политичких партија које чине владајућу већину у Републици Српској.

Он сматра да дио међународне заједнице није схватио да Српска неће спроводити одлуке којима се мијења Дејтонски мировни споразум.

- Владајућа коалиција у Српској је одлучна да иде до краја, односно да одбаци све будуће одлуке ОХР-а и Устваног суда БиХ. Позивамо дио међународне заједнице да се врате изворном Дејтонском споразумном! Нећемо имати избора, не можемо посустати, а не можемо назад - категоричан је Бањац.

Он је истакао да дио међународне заједнице мора знати да је Република Српска слобода за српски народ, те да уколико нема поштивања, Српска мора наћи свој пут.

- Уколико дио међународне заједнице не схвати да наметањима не може мијењати Дејтонски споразум, онда мирним путем морамо извести Српску из БиХ. Зашто би опстала БиХ која не може да функционише? Зашто би били у БиХ гдје ће нам бити укинута сва права? - пита Бањац.

Осврћући се на покушај стварања "афере кисеоник", Бањац је нагласио да је утврђено да је медицински исправан кисеоник који се даје пацијентима у болницама у Републици Српској.

- Занимљиво је да је исти кисеоник за пацијенте у Федерацији БиХ био добар, а код нас као није. То довољно говори о намјерама - рекао је Бањац.

Када је ријеч о сутрашњем протесту опозиционих странака у Бањалуци, он истиче да опозиција има право на скупове, али да неће бити онакав какав су замислили.