latinica  ћирилица
04/10/2021 |  08:06 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Град Зворник стипендира бруцоше Технолошког факултета (ВИДЕО)

Данас почиње нова академска година у Републици Српској. И ове године настављен је тренд пада броја уписаних бруцоша на Технолошком факултету у Зворнику. Уписано је тек 30 одсто од планираног броја. Први пут, Град Зворник ће стипендирати бруцоше овог факултета.
Зворник - градска управа (Фото:zvornikdanas.com) -
Зворник - градска управа (Фото:zvornikdanas.com)

Најбоље рангираних 20 студената прве године Технолошког факултета у Зворнику имаће право на стипендију Града од по 500 марака, ако не остварују право на неку другу стипендију коју обезбјеђује Град. Бруцоши морају бити уписани као редовни студенти, а одлуку о додјели средстава донио је градоначелник Зоран Стевановић.

- На овај начин желимо смо да помогнемо студентима, а истовремено да подстакнемо упис на Технолошки факултет и промовишемо Град Зворник. Свједоци смо да Град Зворник значајна средства годинама већ улаже и у предшколско, основно, средње образовање, а сада и високо образовање. Ове године смо увели ту категорију стипендирања, која ће надам се остати и у наредном периоду - рекао је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

На Технолошком факултету кажу да је ово важан корак и права одлука, нарочито у тренутку када је све мање студената. Надају се да ће стипендирање бруцоша постати пракса и у наредним годинама.

- Ово је јако значајна одлука општинских органа како за студенте који уписују Технолошки факултет Зворник, тако и за нас запослене на факултету. То ће сигурно допринијети и већем упису у наредним у наредном периоду. Нажалост, ове године наставља се тренд пада првоуписаних студената. Прошле академске године пад је био за 50 процената, ове године уписали смо само 30 посто од дозвољених. Тако да тренд није добар - истакао је продекан за наставу на Технолошком факултету Счавко Смиљанић. 

Из Градске управе су поручили да ће и на друге начине помоћи јединој високошколској установи у Зворнику, јер, кажу, улагање у образовање је улагање у будућност.