latinica  ћирилица
04/10/2021 |  09:49 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Гајанин: Заустављен тренд пада уписа студената (ВИДЕО)

Заустављен је тренд пада уписа студената у Српској. У посљедње четири године уписује се између 2.100 и 2.300 студената, каже ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Радослав Гајанин - Фото: РТРС
Радослав ГајанинФото: РТРС

- Првог дана академске године, универзитет у Бањалуци планирао је да упише 2.700 студената, а уписано је 2.200. Цијенећи комплетну ситуација, на 80 одсто смо од планираног, и морамо бити задовољни - наглашава Гајанин.

 Он је додао да имају одличну сарадњу са Владом Републике Српске која је ослободила све студенте школарине,

- За други конкурс упис траје до 22. октобра. Рангирање кандидата и коначна ранг листа биће коначна 26. октобра, а настава креће 1. новембра - додао је Гајанин.

 Највише кандидата је остварило право уписа на Факултет безбједносних наука, Електротехнички факултет, Медицински факултет, те студијске програме Предшколско васпитање и Психологија на Филозофском факултету.

- Студијски програм Архитектура на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету, студијски програм Математика и информатика на Природно-математичком факултету, студијски програм Енглески језик на Филолошком факултету, те СП Политичке науке на Факултету политичких наука на овим студијским програмима попуњена су готово сва мјеста - рекао је Гајанин.