latinica  ћирилица
04/10/2021 |  11:34 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Цвијановић-Новак: Системским мјерама до бољег ефекта у подршци породици (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да се у оквиру подршке породици и дјетету иде ка системским мјерама које би замијениле неколико постојећих с циљем бољег ефекта, а о тим искуствима данас је разговарала и са мађарским министром за породицу Каталин Новак.
Састанак са Каталин Новак - Фото: РТРС
Састанак са Каталин НовакФото: РТРС

Цвијановић је навела да је са мађарском министарком анализирала одређене мјере које су на снази у оквиру породичне политике у Мађарској, а жеља је да се уведу и у Српску.

- Ми смо и раније разговарали о томе. У Републици Српској постоји читав сет различитих мјера подршке породици и дјетету. Оно што намјеравамо да радимо у наредном периоду јесте да кроз једну, двије системске мјере замијенимо неколико сада постојећих да би ефекат био бољи - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре након састанка са Новаковом у Будимпешти.

Она је додала да ће ефекат бити бољи онда када је та мјера циљано усмјерена, а будући на постигнуте резултате у Мађарској, сматра да је најбоље црпити искуства која та земља има.

Цвијановић је истакла да је ово наставак сарадње, уз оцјену да ће она бити све конкретнија, те захвалила и за велику институционалну и издашну подршку која је долазила и за вријеме ковид кризе.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Боравак у Будимпешти, како је навела, био је прилика да данас разговара са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о свим стварима које су важне за функционисање регије али и за неке будуће перспективе.

У том погледу су разговарали на који начин би се могло даље могло кретати у оквиру европских интеграција и на који начин се односити према великом изазову, као што је мигрантска криза.

- Бескрајно сам захвална за добре саговорнике у оквиру мађарске Владе и за све оно што јесте њихова циљана подршка нама у Републици Српској. Морам рећи да и ми у Републици Српској чврсто стојимо и желимо да будемо на услузи Мађарској, њеним институцијама у свему ономе што они промовишу као своју политику. Сигурно у нама имају доброг партнера - рекла је Цвијановић. 

Према њеним ријечима, најважније су за друштво породица и дијете, економска страна и све што је стизало за одржавање здравственог сектора у пандемији, а када се то погледа онда се и види да је сарадња Мађарске и Српске каква треба да буде.

Она је додала да је посебно радује најава, а односи се на успостављање једног фонда у Републици Српској преко којег ће ићи подршка за привредни сектор.

Мађарски министар за породицу Каталин Новак рекла је да је за Мађарску од изузетног значаја сарадња са Републиком Српском.

Новакова је навела да ће пренијети искуства што се тиче породице с циљем да би Република Српска примијенила њихове методе и рјешења за стварање дугорочне породичне стратегије.

Она је додала да су се сагласили са Цвијановићевом да је важно заштити дјецу, да се младима пружи сиггурна перспектива и то да у тренутку када се одлуче за оснивање породице имају сигурну залеђину коју им обезбјеђује држава.

- Ми смо спремни да подијелимо искуства и да учимо од вас - рекла је Новаковива.

Новакова је напоменула да је раније посјетила Цвијановић и да је током посјете Бањалуци позвала у посјету Будимпешти, те јој је захвалила што је прихватила овај позив.

- Између наших народа већ дуже вријеме постоје добри односи, имамо срећу да и наши највиши државници имају врло добре међусобне односе - рекла је Новакова и подсјетила да је 2019 премијер Мађарске Виктор Орбан се договорио са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком да ће двије земље сарађивати и о питању демографије.