latinica  ћирилица
04/10/2021 |  15:04 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Важна подршка Владе Србије Манастиру и Музеју Житомислић

Премијерка Србије Ана Брнабић посјетила је данас Манастир и Музеј Житомислић и том приликом погледала сталну поставку артефаката од 14. до 19. вијека.
Ана Брнабић посјетила манастир Житомислић - Фото: РТРС
Ана Брнабић посјетила манастир ЖитомислићФото: РТРС

Брнабићева је рекла да ови вриједни артефакти свједоче о култури и духовности на овом простору, саопштено је из Фондације Музеја Житомислић.

Игуман Манастира Житомислић Данило Павловић рекао је да је посјета премијерке Србије веома важна у смислу подршке Владе Србије раду Манастира и Фондације Музеј Житомислић.

- Оно што је важно напоменути да је долазак премијерке Србије континуитет подршке Владе Србије Манастиру и Музеју. Манастир Житомислић се бави међурелигијском и међукултурном сарадњом на свим нивоима и радујмо се сусрету са сваким човјеком - рекао је Павловић.

Он је додао да је Мостар једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у БиХ, па су тако и посјетиоци Музеја и Манастира Житомислић људи различитих националности и вјероисповијести.

Директор Фондације Музеј Житомислић Дејан Дилберовић рекао је да је привилегија и част да премијер једне регионалне силе дође и посјети овај Музеј и да значај култури.

- Премијерка Србије је током посјете погледала поставку артефаката од 14. до 19. вијека међу којима су најпознатије житомислићке двери урађене у дрворезу и прекривене златом, рукописи, књиге, иконе, црквени материјали, дијелови службене одјеће из тог периода и све оно што је монашка заједница сакупљала током вијекова - нагласио је Дилберовић.

Музеј Житомислић основан је унутар комплекса Манастира 1858. године изградњом новог конака и оснивањем школе.

Обновљен је 2019. године и осим сталне поставке артефаката од 14. до 19. вијека у њему се организују многи други културни догађаји.

Комисија за националне споменике БиХ прогласила је цијели комплекс Манастира са Музејом националним спомеником.

У Музеју се налазе дјела различитих иконописаца и умјетника који свједоче о међународном искуству ове заједнице.