latinica  ћирилица
04/10/2021 |  18:48 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Околић: Једнострано пролонгирана заједничка вјежба на Мањачи (ВИДЕО)

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао да је министар одбране Сифет Поџић донио једнострану одлуку да се војна вјежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије, која је требало да буде одржана на Мањачи, пролонгира и да је то учинио без консултација и сагласности са Предсједништвом БиХ и својим замјеницима.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

Он је за РТРС рекао да је одржавање војне вјежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије планирано још прошле године и одобрена од стране Предсједништва за ову годину.

Околић је истакао да су договорене потребне протоколарне активности и обезбијеђена сва  документа која су била потребна за једну такву вјежбу.

- Сада је дошло до једностране одлуке о пролонгирању ове војне вјежбе. Министар Поџић је без сагласности и консултација са замјеницима повукао такав потез - рекао је Околић и додао да то није добро.

Он поручује да ако се вјежба отказује или пролонгира, то се не може учинити једнострано него се те ствари морају радити у договору са партнерском страном.

Околић је навео да је за пролонгирање војне вјежбе неопходно да постоји сагласност Министарства одбране Србије, а да то у овом случају није обезбијеђено, те да се без одлуке Предсједништва БиХ не може донијети одлука да се вјежба не одржи у овој години јер је једино Предсједништво за то надлежно.

Он је рекао да је "пролонгирање вјежбе терминолошка прича", јер уколико се вјежба не деси за пар дана, а извјесно је да неће, онда се до Нове године неће одржати, јер тада више неће бити у функцији овогодишњи план војних вјежби, већ план за наредну годину. 

Околић је нагласио да је Поџић као разлог за пролонгирање војне вјежбе навео оно што није у његовој надлежности - епидемиолошку ситуацију и неусвајање буџета.