latinica  ћирилица
05/10/2021 |  12:17 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Вулин: У борби против ирегуларних миграција Србија да има помоћ као да је чланица ЕУ

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је у Бечу, након састанка са министром унутрашњих послова Аустрије Карлом Нехамером, да у борби против посљедица ирегуларних миграција, за које није ни најмање крива, Србија треба да има положај и помоћ као да је чланица ЕУ.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Насилна промјена суштине Србије, географије, демографије, становништва, начина живота, није прихватљива. Зато Србија није и не може бити паркинг за мигранте, мјесто гдје ће се окупљати и чекати да пређу у неку другу земљу...Само заједничким одговором можемо да се носимо са мигрантском кризом - рекао је Вулин на конференцији за новинаре након састанка.

Он је захвалио аустријском колеги што је прихваћен приједлог Србије да се направе заједничке српско-аустријске патроле на граници према Сјеверној Македонији, као и да у те патроле позову и колеге из Мађарске.

Вулин је истакао да Србију и ЕУ погађају исти безбједносни изазови - организовани криминал и ирегуларне миграције, на које се успјешно може одговорити само чврстом сарадњом и заједничким радом.

- На нашу територију не може се илегално улазити и излазити, наш простор није и не може бити одскочна даска за улазак у Аустрију или било коју другу земљу. Бранећи нашу територију ми бранимо вашу земљу и сваку другу државу. Чувајући наш начин живота ми чувамо и ваш - рекао је Вулин.

Он је истакао да заштита српских граница значи заштиту граница и Аустрије, те да се, заустављањем ирегуларних мигранте, добија више простора и времена да се штите Србија и Аустрија и њихов начин живота.

Вулин је нагласио да Србија не жели да терет мигрантске кризе преноси на своје сусједе, те да је зато драгоцјена сарадња са Аустријом и сусједима и заједничка размишљања о могућностима за репатријацију свих ирегуларних миграната са ових простора.

Он је рекао да Аустрија неће постати успјешнија и стабилнија ако Балкан постане мјесто на коме ће десетине хиљада миграната покушавати да пређу у њу, нити ће Србија бити стабилна и сигурна уколико Сјеверна Македонија постане простор на коме ће хиљаде миграната неконтролисано лутати и покушавати да пређу у Србију.

Аустријски министар Нехамер је рекао да да Аустрија и Србија имају заједнички циљ – да интензивном сарадњом стану на пут кријумчарима људи и ирегуларним мигрантима, те додао да је договорено да ће Аустрија обезбиједити два дрона која ће убудуће бити ангажована на граници између Србије и Сјеверне Македоније.

- Аустрија подржава српску полицију на граници са Сјеверном Македонијом са 10 полицајаца - рекао је Нехамер, те навео да су захваљујући сарадњи са српском полицијом ухапшена 144 кријумчара људи и ухваћено више од 6.000 миграната.