latinica  ћирилица
05/10/2021 |  13:11 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Тегелтија затражио од Поџића да стави ван снаге Одлуку о одгађању вјежбе

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је данас писмо министру одбране у Савјету министара Сифету Поџићу са захтјевом да стави ван снаге Одлуку о реализацији мјера и активности на организацији војне вјежбе "Мањача 21", а којом се одгађа војна вјежба коју су планирале Оружане снаге БиХ и Војска Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара у писму је, између осталог, истакао да разлози за одгађање реализације војне вјежбе "Мањача 21" немају упориште, те навео да ће, уколико министар одбране у Савјету министара не поступи по истом, бити принуђен да поступи у складу са овлаштењима предсједавајућег Савјета министара из Закона о Савјету министара, саопштено је из Савјета министара БиХ.

- Уважавајући епидемиолошку ситуацију у БиХ, познато нам је да је у току ове године одржано неколико војних вјежби и других активности Оружаних снага БиХ са партнерским земљама и организацијама на разним локацијама у БиХ гдје су поштоване све епидемиолошке мјере прописане од недлежних тијела у БиХ. У погледу финансијских средстава, познато Вам је да је Савјет министара усвојио Одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ, чиме је омогућено да Оружане снаге БиХ несметано функционишу и извршавају законом прописане и дефинисане задатке из своје надлежности, као и да Република Србија сноси све трошкове одржавања војне вјежбе за припаднике Војске Републике Србије, изузев трошкова класе 1 – храна - истиче се у писму предсједавајућег Савјета министара.

Имајући у виду све наведено, Тегелтија сматра да једнострано доношење овакве одлуке од министра одбране представља кршење Закона о одбрани БиХ и да је то неоправдано и представља недипломатски потез према Републици Србији.

- Позивам Вас да одмах ставите ван снаге предметну одлуку и наставите планиране активности на реализацији билатералне војне вјежбе "Мањача 21", те да ме о томе обавијестите - наводи се у писму Тегелтије.

Предсједавајући Савјета министара о наведеном захтјеву упознао је све чланове Предсједништва БиХ.

Повезаве вијести:

Додик затражио смјену Поџића