latinica  ћирилица
07/10/2021 |  12:23 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Цицовић: Српска има пуно право да самостално тражи свој пут до слободе

У Београду се одржава трибина "Слобода и самосталност Републике Српске", а шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је на почетку скупа да притисци и пријетње дају пуно право Српској да самостално тражи свој пут до слободе.
Млађен Цицовић - Фото: Глас Српске
Млађен ЦицовићФото: Глас Српске

- Већи притисци и пријетње са Запада, даље урушавање дејтонског споразума и његовог Анекса 4 - Устава БиХ и Дејтонске структуре БиХ, коју чине два ентитета и три констутивна народа, дају пуно право Републици Српској да самостално тражи свој пут до слободе, јер је за нас слобода друго име за Републику Српску - рекао је Цицовић у поздравној ријечи.

Он је на скупу, на којем учествује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и аналитичари из Српске и Србије, напоменуо да је слобода природно стање човјека, те да то увјерење види као полазну тачку сваког промишљања и казивања о слободи и људима, о слободи и народима.

- Чињеница да је БиХ под протекторатом високих представника говори нам да је наша слобода ограничена и да се морамо политички борити да се терор, притисци и уцјене западних земаља и њихових представника зауставе и све у БиХ врати на изворни Дејтонски споразум, као једини могући опстанак посрнуле БиХ - рекао је Цицовић.

Цицовић је напоменуо да је српски народ кроз историју увијек устајао да само брани и одбрани своју слободу, никад и нигдје није посегао за туђом слободом.

Исто тако, додао је, кад год су Срби успјели да одбране своју слободу, нашао би се неко да пријети и уцјењује – не да би од Срба заштитио слободу неког другог народа, него само да би његову слободу свео на минимум.

- Колико далеко и безочно нападају на нашу слободу, ових дана то демонстрирају и нападима на идеју `српског свијета`, идеју која није никакав акциони програм освајања било чије земље и слободе - навео је Цицовић.

То је, додао је он, обрамбена политика националног идентитета српског народа, наше културе и традиције, језика и писма, ћирилице, вјере православне, светосавске у ово вријеме уцјена и пријетњи које не престају на српски народ и на српске земље.

Трибину су организовали Представништво Републике Српске у Србији, те портали "Све о Српској" и "Факти".