latinica  ћирилица
07/10/2021 |  14:22 ⇒ 14:24 | Аутор: РТС

Тајно држали двије термоелектране да би напајали операцију рударења биткоина

Компанија "Link Global" у Албери у Канади водила је илегалну операцију рударења биткоина, а како би обезбиједила довољно енергије за то, кришом је направила двије термоелектране које су крале гас из оближњег извора природног гаса.
Машине за производњу биткоина - Фото: AFP
Машине за производњу биткоинаФото: AFP

Као да све то није довољно, успјели би да остану неоткривени да електране нису правиле буку комшијама које су се брчкале у спољном џакузију.

Станари Грејстоун Манора су се пожалили прошле јесени на иритантну буку, попут "авионског мотора док се загријава на писти".

- Имамо џакузи у задњем дворишту - рекао је један од становника за Си-Би-Ес њуз, додајући да је то миран, богатији крај.

Комшије су се организовале послије тога и послије више мјесеци истраге открили да "Link Global" није никога обавијестио о својим термоелектранама – нити локалну самоуправу, па чак ни власнике извора природног гаса "Maga Energy".

Комисија електродистрибуције Алберте сада потражује од компаније 5,6 милиона долара за електричну енергију коју су потрошили на рударење биткоина, као и додатне пенале.

Утврђено је да је "Link Global" држао двије термоелектране које су радиле пуних 426 дана. Тајне електране покретале су 4 генератора са по 1,25 мегавата снаге, гутајући по сату 210 кубних метара гаса.