latinica  ћирилица
07/10/2021 |  15:37 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од ослобођења Брода од хрватске окупације

У Броду је данас обиљежен Дан општине у спомен када је ова локална заједница 1992. године ослобођена од окупације Хрватске војске и хрватско-муслиманских паравојних јединица.
Брод - Дан општине - Борачка организација - Фото: СРНА
Брод - Дан општине - Борачка организацијаФото: СРНА

Окупационе снаге убиле су 244 и раниле 570 војника и српских цивила, а у десет логора заробиле 2.000 Срба.

Код Централног спомен-обиљежја на Тргу патријарха Павла свештеници Српске православне цркве служили су помен, након чега су положени вијенци.

Начелник општине Зоран Видић честитао је грађанима Дан општине и Дан ослобођења, те истакао да Брод има довољно добрих и одлучних људи да ову локалну заједницу учине још бољим мјестом за живот.

Он је истакао да је Брод мјесто у којем се гаји култура сјећања, у којем се дјеца уче о историјским догађајима из 90-тих година прошлог вијека, те да не сумња да ће и будуће генерације његовати такву традицију.

- Свјесни смо цијене коју смо морали да платимо да бисмо данас стајали овдје, а нису је платили само Брођани, већ и остале јединице и грађани Републике Српске у то вријеме. Ми смо им вјечно захвални на томе, као и нашим палим борцима. Из године у годину имате прилику да видите како не заборављамо, сјећамо их се - рекао је Видић.

Општина Брод и Борачка организација обиљежавају 7. октобар као Дан ослобођења општине у Одбрамбено-отаџбинском рату у знак сјећања на 1992. годину када су јединице Војске Републике Српске ослободиле ову локалну заједницу која је седам мјесеци била под окупацијом регуларне Војске Хрватске и паравојних хрватско-муслиманских јединица.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић наводи да су након ослобођења Брода нађене многе масовне гробнице, а једна од највећих је на градском гробљу из које је ексхумирано 88 тијела, претежно цивила.

- Почетком рата и уласком Хрватске војске у Броду формирани су логори у дијелу града који се зове Тулек, у складишу Робне куће, Школском центру, Стадиону "Полет", па чак и неки приватни логори. Многи Брођани су прошли кроз логоре, а за појединима се и данас се трага. За Републику Српску 244 бораца је дало животе, нешто више од 500 је ратних војних инвалида - рекао је Кокић.

Према његовим ријечима, у борбама до прогона са ових простора убијена су 82 припадника Територијалне одбране из Брода.

- Они су погинули до 12. маја 1992. године, односно до стварања Војске Републике Српске. Желим да напоменем да се у том времену у Броду налазила јединица ЈНА и да су њихова 32 млада војника погинула у акцији спашавања цивила да не би завршили као 1941. године - додао је Кокић.

Почасни грађанин Брода пуковник Мико Шкорић истиче да је данас прилика да се евоцирају успомене на протекле догађаје и 29 година од ослобођења Брода.

- Већ 6. октобра навече смо завршили у тродневном јуришу епопеју и ослободили Брод. Генерал Славко Лисица је имао обичај да је нешто завршено када главни командант каже и он је имао привилегију да 7. октобра изврши смотру и да види да нема непријатеља. Тог датума је званично ослобођен Брод - присјећа се Шкорић.

Према његовим ријечима, уласком у Брод тачно се разликовало шта је хрватска, а шта српска имовина.

- Све што је било српско је спаљено и спржено. Хрватске куће су остале читаве. Становништва није било, јер свака хрватска кућа је имала некога у Хрватском вијећу одбране и нелогично је да војска оде, а народ остане. Испунили смо важну мисију и овдје дефинисали и одбранили границу Републике Српске - рекао је Шкорић.

Вијенце испред спомен-обиљежја положили су начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник локалне скупштине Александар Крушкоњић, делегација општинске Борачке организације, делегације борачких организација из Републике Српске, Полицијске станице Брод, те удружења и организације проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и установа и организација из ове локалне заједнице.