latinica  ћирилица
08/10/2021 |  07:20 ⇒ 07:22 | Аутор: СРНА

Отежан саобраћај, опасност од одрона

Саобраћај је јутрос отежан, вози се по мокрим и клизавим коловозима, а опасност од одрона присутна је на дионицама Бањалука-Кнежево, Бањалука-Мркоњић Град, Сарајево-Фоча и Рогатица-Вишеград, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Одрони (архив) - Фото: РТРС
Одрони (архив)Фото: РТРС

Опасност од одрона присутна је и на путним правцима Јабланица-Мостар, Јабланица-Блидиње-Посушје,Бугојно-Нови Травник, Турбе-Карановац.

Из АМС-а упозорили су возаче и на смањену видљивост због магле у котлинама и на планинама.

Возачима саветује максимално опрезна и спорија вожња, јер овакви временски услови повећавају број саобраћајних незгода.

За наредни викенд ће због одржавања Свјетске бициклистичке трке долазити до повремене обуставе на дионици магистралног пута Кула-Трново на подручју града Источно Сарајево. Обустава ће сутра бити на снази од 10.40 до 11.15 часова, а у недјељу, 10. октобра, од 9.45 до 10.20 часова.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на путним правцима на којима се изводе радови.

На магистралном путу Брчко-Бијељина, на дијелу који пролази поред ријеке Саве, у рејону Гредица и Сандића, од 7.00 до 17.00 часова због санације
саобраћај се одвија успорено уз повремене 15-минутне обуставе саобраћаја.

Успорено, уз измјене, саобраћа се на дионицама Црквине-Модрича, Шешлије-Јоховац, Градишка-Нова Топола, Устипрача-Међеђа, Фоча-Драгочава, Котор Варош-Ободник, те у тунелима Каловита брда /Љубогошта-Пале/, Чиљеговићи /Лапишница-Љубогошта/ и Угар /Црна Ријека-граница Републике Српске/, те на подручју Козарске Дубице.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље, у близини самог граничног прелаза Хум, долази до повремене обуставе саобраћаја од 7.00 до 15.00 часова.

На овом дијелу пута због бројних одрона и опасности од клизишта путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Ради се и на регионалним путним правцима Тедин Хан-Криж, на ентитетској граници, и Језеро-Шипово гдје повремено долази до обуставе у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби у трајању до један час.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионицама Козарац-Мраковица, Чајниче-Миљено у мјесту Луке и Укрина-Горња Вијака саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Деминерски радови се изводе на дионицама магистралног пута на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде – Крупац, Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи и Дервента-Подновље у Горњим Божинцима. Обуставе се врше у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У ФБиХ се на ауто-путу због радова на дионици Сарајево сјевер-Подлугови саобраћа двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

Радови се и даље изводе у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица и у тунелу Чакловићи на путу Тузла-Калесија /због чега долази до измјене у одвијању саобраћаја у ноћним часовима.

Успорен саобраћај због радова је могућ на путним правцима Доњи Вакуф-Јајце, Топчић Поље-Жепче, Груде-Љубушки, Ливно-Шуица, Хутово-Столац и Језеро-Шипово.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема дужих задржавања.