latinica  ћирилица
08/10/2021 |  07:29 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Сахрана Зорана Станковића у Београду уз војне почасти

Бивши министар одбране и познати патолог Зоран Станковић биће сахрањен данас, уз војне почасти, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.
Зоран Станковић (Фото: danas.rs) -
Зоран Станковић (Фото: danas.rs)

Комеморација поводом смрти Станковића биће одржана у Дому Војске Србије у Београду.

Сахрана ће бити обављена у 15.30 часова на Новом гробљу, саопштено је из Координационог тијела за Прешево, Медвеђу и Бујановац, чији је предсједник био.

Познати српски патолог и бивши министар здравља и одбране и бивши начелник ВМА Зоран Станковић преминуо је 5. октобра од посљедица вируса корона.

Рођен је 1954. године у Теговишту, код Владичиног Хана.

Током своје каријере био је министар здравља и одбране у Влади Србије и министар одбране Србије и Црне Горе, као и начелник Војномедицинске академије /ВМА/ од 2002. до 2005. године.

Станковић је био и министар одбране у Савјету министара Србије и Црне Горе све до раздруживања, а радио је и обукције српских жртава у Сребреници.

Завршио је медицински факултет у Нишу 1980. године, а постдипломске студије из области судске медицине завшио 1988. године на ВМА.

Као љекар-форензичар вршио је судско-медицинске експертизе за потребе војних и цивилних судова, а више пута је пружао и експертску помоћ Хашком трибуналу.

Од краја 1991. до 1997. године вршио је обдукције посмртних остатака више од 5.000 погинулих на ратним просторима бивше Југославије, пише у биографији објављеној на сајту Координационог тијела.

Био је члан и предсједник Југословенског комитета за прикупљање података о повредама међународног хуманитарног права Владе СРЈ.

Подаци из обдукционих налаза касније су му послужили за израду докторске дисертације коју је одбранио 1997. године.

Исте године на основу прикупљене грађе предложио је оснивање тима за истраживање посљедица НАТО бомбардовања на подручју Републике Српске.

Проглашаван је за најбољег младог љекара у саставу санитетске службе ЈНА и најбољег старјешину санитетске службе.

Поред редовног, унапређиван је три пута у више чинове - у чин мајора, потпуковника и санитетског генерал-мајора.

Учестовао је у писању више књига, објавио је више од 50 научних и стручних радова, био је сарадник у изради више документарних филмова и музејских поставки.

О жртвама рата држао је предавање у Кембриџу, Лондону, Паризу, Хагу, Утрехту, Амстердаму, Кијеву, као и парламентима Велике Британије и Украјине.

Станковић је за собом оставио супругу и двије ћерке.