latinica  ћирилица
08/10/2021 |  09:08 ⇒ 11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Ово није најтежа епидемијска ситуација захваљујући вакцинацији

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ово није најтежа епидемијска ситуација, без обзира на то што је број новозаражених био највећи 29. септембра.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Са овим бројевима, захваљујући вакцинацији немамо најтежу епидемијску ситуацију у болницама. Тада смо имали много више хоспитализованих - истакла је Брнабић, гостујући на РТС-у.

Брнабићева је указала да мјере не могу бити исте када имате, и када немате вакцину, зато што то, како је додала, практично значи да у вакцину не вјерујете.

Навела је да ће пандемија престати на један од два начина - или када се постигне колективни имунитет на начин да се сви заразе или на начин да се сви вакцинишу.

На питање зашто на сједници Кризног штаба нису донесене нове мјере, рекла да је да би у том случају сви причали о рестриктивнијим мјерама, о томе да ли кафићи раде до 17.00 часова или не раде, а одмах када би попустили мјере, поново би се попео број новозаражених и поново би имали проблем у болницама.

- Ми данас причамо само и искључиво о вакцинацији, зато што је вакцинација једини спас. То јесте лијек који ми имамо, велика предност у односу на то како је било у претходним таласима - истакла је Брнабићева.

Она је најавила да ће на свим телевизијама са националном фреквенцијом поново почети емитовање спотова о вакцинацији, те подсјетила да је Град Београд јуче покренуо још једну кампању о вакцинацији.

- О тим стварима морамо да причамо да бисмо показали да вакцинација заиста ради и да имамо добре примјере које треба слиједити - рекла је Брнабић.

Када је ријеч о евентуалном увођењу обавезне вакцинације здравствених радника, Брнабићева каже да је гледала статистике и да она може и жели да прича о томе шта је могуће у реалном животу, а не о мјерама које су "маркетиншке, само да би оне лијепо звучале".

- Постоје у овом тренутку три вакцинације здравствених радника - против хепатитиса, сезонског грипа и ММР вакцина. Највише од овога што смо достигли у вакцинацији јесте против хепатитиса, око 50 одсто - наводи Брнабићева.