latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:31 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Пале: Пољопривредна механизација за 56 корисника

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас уговор са 56 пољопривредних произвођача који су остварили право на механизацију и прикључне машине додијељене по јавном позиву ове локалне заједнице, укупне вриједности 50.000 КМ.
Пале-уговори за механизацију - Фото: РТРС
Пале-уговори за механизацијуФото: РТРС

Југовић је рекао новинарима да је кроз циклус подстицаја у пољопривреди, које издвајају већ трећу годину, прошло 150 грађана локалне заједнице.

- Можемо бити задовољни јер су пољопривредници мотивисани, имају не само материјалну него и моралну подршку општине Пале. Желимо да на одређен начин уреде своја домаћинства и бар мало попуне кућни буџет - изјавио је Југовић.

Он је додао да локална заједница учествује са око 50 одсто од вриједности машине, те да су задовољни што су успјели у тешка времена због вируса корона кроз буџет одвојити одређена средстава за ове подстицаје.

Југовић је навео да је конкурс био јаван и захвалио свима који су учествовали.

Корисник подстицаја Сања Грковић са Пала рекла је да се на јавни конкурс пријавила јер се бави пољопривредом, те да су добили мотофрезу коју ће користити приликом обраде земљишта.

Она је захвалила руководству општине које је пољопривредницима омогућило механизацију за даљи рад.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић рекао је да је 56 корисника остварило право на подстицаје за прикључне машине и механизацију у пољопривреди, вриједности 50.000 КМ, те да на тај начин локална управа покушава да подстакне људе да се врате на село, прошире своје посједе и баве се пољопривредом.

- Желимо да се пољопривредници удруже у удружења и задруге да би могли аплицирати према министарствима, међународним институцијама и фондовима који дају средства за подстицај пољопривреди - рекао је Човић.

Према његовим ријечима, циљ јесте да на подручју општине Пале имају укрупљену пољопривредну производњу и да створе одређене крајње производе који би били аутентични са паљанске територије.