latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:40 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Број заражених пао за 40 одсто у протекле двије седмице

Број нових случајева вируса корона у Црној Гори пао је за 40 одсто у посљедње двије седмице, а број преминулих за око 18 одсто у односу претходни период, рекао је директор Института за јавно здравље Игор Галић.

- Број хоспитализованих у уторак, 5. октобра, мањи је око 11 одсто у односу на 9. септембар - рекао је Галић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је Влада Црне Горе одлучила да мјере у борби против вируса корона буду прилагођене стању на терену, те се од суботе, 9. октобра, укида национална дигитална ковид потврда као услов за улазак у тржне центре, пословне центре и зграде које имају више од 1.000 метара квадратних.

Према његовим ријечима, од сутра неће бити потребна ковид потврда за улазак у прехрамбене продавнице које имају више од 1.000 метара квадратних.

- У складу са очекивањем да се Црна Гора придружи ЕУ дигиталном ковид сертификату, трајање изолације се скраћује са 14 на 10 дана, односно један од елемената дигиталне ковид потврде је позитиван пи-си-ар тест који је старији од 10 и није старији од 180 дана - рекао је Галић.

Остали елементи дигиталне ковид потврде су - да је лице у цјелости вакцинисано, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације, да особа посједује негативан пи-си-ар тест на ковид 19 не старији од 72 часа или да негативан брзи антигенски тест не старији од 48 часова.