latinica  ћирилица
08/10/2021 |  10:53 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Орбан: Климатска политика Брисела крива за раст цијена енергената

Мађарски премијер Виктор Орбан окривио је поступке ЕУ у борби против климатских промјена за пораст цијена енергената, рекавши да ће Пољска и Мађарска заједнички иступити по том питању на наредном самиту ЕУ.
Виктор Орбан - Фото: Screenshot
Виктор ОрбанФото: Screenshot

Скок цијена енергије подстакао је тензије између земаља ЕУ због њихове политике еколошке транзиције. Богате чланице кажу да то доказује потребу да се настави са новим политикама климатских промјена, али сиромашније земље Уније су забринуте да би то могло повећати рачуне за потрошаче.

Економски аналитичари су рекли да су цијене гаса главни покретач европских трошкова електричне енергије, док су високи трошкови дозвола на тржишту угља у ЕУ допринијели повећању цијена електричне енергије за око петину.

Орбан, који се суочава са изборима сљедеће године, рекао је данас државном радију да се "бирократе у Бриселу" боре против климатских промјена континуираним повећањем цијена енергије произведене кориштењем угља и гаса, што је довело до повећања рачуна за домаћинства широм Европе.

Орбанова националистичка влада 2010. године ограничила је повећање цијена гаса и електричне енергије за домаћинства, чиме је ефективно замрзнула цијене и од тада су те мјере на снази.

- Ове одлуке ЕУ морају бити повучене. Садашње цијене гаса су тамо гдје би требале бити 2035. године. Брисел није рјешење данас, они су проблем - истакао је Орбан и додао да Мађари, Пољаци и Чеси захтијевају да се та правила повуку.

Противљење плановима ЕУ о проширењу трговања угљем како би се покрио сектор транспорта и гријања дошло је и из забринутих богатих и мање имућних држава јер би то значило да ће потрошачи плаћати веће накнаде.

Високи представник ЕУ за климатску политику Франс Тимерманс рекао је да су емисије из европског транспортног сектора у порасту. Ако не буду контролисане, то би осујетило циљ ЕУ да смањи емисију гасова са ефектом стаклене баште за најмање 55 одсто до 2030. године.

- То је комесар који се зове Тимерманс и који нам представља највећу пријетњу - навео је Орбан.