latinica  ћирилица
08/10/2021 |  11:14 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Породице пацијената упутиле приједлог за кривичну пријаву против Станивуковића, Золака, опозиционара

Породице пацијената из Републике Српске, који се лијече од ковида, поднијеле су приједлог за кривичну пријаву против градоначелника Бањалуке Драшка Становуковића, директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака, опозиционара и више НН лица, а терете их да су дјеловали као организована криминална група и позивали на рушење уставног уређења.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Приједлог за кривичну пријаву је поднесена и против Јелене Тривић, Бранислава Бореновића, Мирка Шаровића, Милана Радовића, Ивана Бегића, Небојше Вукановића, Ненада Нешића, Горана Селака и више НН лица јер су "починили кривична дјела из Кривичног закона Републике Српске".

Стављено им је на терет да су злоупотребљавајући послове и дужности које обављају позивали на рушење уставног уређења Републике Српске са јавних скупова, наступа, друштвених мрежа, медија вршећи принуду над легално изабраним преставницима или носиоцима власти Српске да мимо воље и законских одредаба напусте своје позиције односно дужнности.

Између осталог, терете их за свјесно лажно пријављивање и лажно приказивање чињеничног стања, те да су ширењем дезинформација у јавном простору и језиком мржње изазвали панику и страх код становништва.

Приједлог за кривичну пријаву су поднијели у својству оштећених, а у образложењу наводе да је Станивуковић, почевши од 24. септембра, злоупотребљавајући службени положај градиначелника, користећи средства јавног информисања, медије, друштвене мреже пострекивао на извршење кривичног дјела јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

- Станивуковић, Золак, Тривић, Бореновић, Бегић, Шаровић, Радовић, Нешић, Селак и Вукановић су као криминалана организована група којом је руководио и управљао Станивуковић у периоду од септембра 2021. по предходном договору вршили низ организовани и сихронизовани криминалних радњи са јасним циљем изазивањањем мржње и насиља према одређеним особама - пише у приједлогу за кривичну пријаву.

Даље се појашњава да су то чинили да би они или њима блиске особе заузели послове односно позиције на којма се налазе лица која су мета њиховог криминалног дјеловања.

Како су навели, Станивуковић је износио лажне наводе са јасним циљем да изазове насиље и мржњу према одређеним особама, те вршио принуду да одустану или напусте посао, дужности који раде или обављају.

Станивуковића терете да је организовао и руководио "криминалном групом, свакодневно јавно износио неистините податке о раду УКЦ-а и директора те установе Владе Ђајића, министра здравља Алена Шеранића и на њихов рачун износио лажне оптужбе да су убице, тровачи са јасним циљем да изазове мржњу и насиље према њима".

Приједлог за кривичну пријаву је насловљен на Окружно јавно тужилаштво Бањалука, Републичко јавно тужилаштво, Тужилаштво БиХ и Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

- Овај приједлог за кривичну пријаву електронским путем ћемо доставити како вама тужилаштвима тако и медијима без икакве намјере да то на Вас изазове било какав притисак. Надамо се да разумијете нашу забринутост и стрепње. У року од три дана доставићемо податке о лицима и адвокатима који ће нас заступати пред надлежним судовима - навела је ова група грађана из Републике Српске.

Извор: СРНА/РТРС