latinica  ћирилица
08/10/2021 |  12:36 | Аутор: СРНА

Обим инвестиција већ прешао милијарду евра

Вршилац дужности директора Развојне агенције Србије Радош Газдић рекао је на Међународном форуму о сарадњи на Златибору да је привредна сарадња Републике Српске и Србије изузетно значајна и да је то препознао велики број српских компанија које су инвестирале у Српску, те да је обим инвестиција већ премашио милијарду евра.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

- У будућности треба да радимо на промоцији и успостављању заједничких ланаца добављача како бисмо, удружени, постали повољно окружење за нове инвестиције - истакао је Газдић.

Директор Развоје агенције Републике Српске Маринко Ђукић изјавио је да су све активности које је спроводила ова агенција помогле привредницима Српске да унаприједе пословање и да је увјерен да ће то бити резултат сусрета и на овом форуму, саопштено је из ове агенције.

Ђукић је подсјетио да је на претходних пет форума, који су одржани у Бањалуци, Новом Саду, Јахорини, Златибору и Теслићу, учествовало више од 1.000 предузећа, кластера, развојних агенција и локалних заједница из 17 земаља, те да је одржано више од 3.500 пословних сусрета.

Он је нагласио да је Развојна агенција Српске, путем активности Европске мреже предузетништва, у протеклом периоду реализовала велики број специјализованих радионица и стручних обука, пословних сусрета, те привредних мисија.

Развојна агенција је, додао је он, пружила и подршку предузећима и кластерима у интернационализацији пословања, подршку код пријављивања на ЕУ пројекте, за унапређење иновативних капацитета предузећа, дигитализацију пословања, заштиту интелектуалне својине и слично.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Миодраг Перановић истакао је да Влада Републике Српске подржава рад Развојне агенције Републике Српске, а посебно догађаје попут овог форума, који повезују привреднике не само Републике Српске и Србије, већ и земаља региона, ЕУ и шире.

Државни секретар у Министарству привреде Србије Милан Љушић нагласио је да су министарство, али и све друге институције, учинили напор да привреда Србије успјешно преброди изазове пандемије, додајући да је забиљежен солидан раст промета, извоза и што је најважније број запослених.

Дводневни шести Међународни форум о сарадњи, који је почео јуче, одржава се на Златибору у организацији Развојне агенције Републике Српске и Развојне агенције Србије, уз подршку влада Српске и Србије.

У оквиру пратећег програма форума одржава се већи број радионица, семинара и презентација, међу којима су презентација инвестиционих могућности Републике Српске.