latinica  ћирилица
08/10/2021 |  14:42 | Аутор: СРНА

Пашалић: Повећање издвајања за пољопривреднике у овом тренутку нужно

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је повећање издвајања за пољопривреднике у овом тренутку нужно и истакао да се ресорно министарство труди да повећа аграрни буџет за наредну годину.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је истакао да је у претходним годинама, иако је аграрни буџет био 75 милиона КМ, било повећања јер је разлика средстава обезбјеђивана из Компензационог фонда.

- У овој години обезбиједили смо већ 8,5 милиона, обезбиједићемо још 4,5 милиона КМ, а у прошлој години 10 милиона КМ. Раст је видљив и кроз тај вид давања - рекао је Пашалић.

Он је рекао да је чињеница да је данас на историјском максимуму цијена минералног ђубрива, која никад није била тако висока, нити је био оволики раст цијена енергената.

- Планирамо да повећамо буџет за сљедећу годину. Трудимо се да у креирању буџета за 2022. годину ставку са 75 милиона КМ повећамо. На колико, не могу тренутно да кажем. То је сада предмет разговора унутар Владе, али потрудићемо се да то и постигнемо. Уколико не успијемо, наћи ћемо начин како да одвојимо средства из буџета као што смо радили ове и претходне године - рекао је Пашалић.

Он наводи да је ресорно министарство принуђено да реагује на нове околности, па је тако ове године обезбијеђено највише средстава за подршку произвођачима меса, јер је дошла до пораста цијене хране, а пада цијене меса и ти су се људи нашли у проблему.

- Покушаћемо да средства за подршку равномјерно распоредимо и да утрошимо тамо гдје су она најпотребнија - рекао је Пашалић.