latinica  ћирилица
08/10/2021 |  15:08 ⇒ 15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Гугл ће забранити садржаје који негирају климатске промјене

Компанија Гугл ће забранити објаву дигиталних садржаја који промовишу лажне тврдње о климатским промјенама, и нада се да ће тако ограничити приходе оних који негирају климатске промјене и зауставити ширење дезинформација на својим платформама.
Гугл - Фото: РТРС
ГуглФото: РТРС

Компанија је објавила на свом блоку да ће нова мјера бити примијењена и на Јутјубу, који је прошле недјеље најавио опсежно сузбијање дезинформација о вакцинама.

- Све више наших оглашивача и медијских партнера обратило нам се директно изразвши забринутост због садржаја који се објављују поред њихових, а промовишу нетачне тврдње о климатским промјенама. Оглашивачи једноставно не желе да се њихови огласи приказују поред таквог садржаја - наводи Гугл, а преноси агенција АП.

Новим мјерама ће се "забранити рекламирање и монетизација садржаја који је у супротности са установљеним научним консензусом о постојању и узроцима климатских промјена - наводи се у Гугловом блогу.

Ограничења ће бити уведена на садржаје у којима се климатске промене називају обманом или у којима се негира да су емисије гасова са ефектом стаклене баште и људске активности допринеле дугорочном загревању земље.

Из Гугла су објаснили да ће користити аутоматизоване алате и људе рецензенте за спровођење нове мере када она ступи на снагу у новембру.

Ова компанија, један од два доминантна играча у глобалној индустрији дигиталних огласа, прошле године је зарадила 147 милијарди долара прихода од огласа.