latinica  ћирилица
08/10/2021 |  16:18 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши чувар нацистичког логора изјаснио се да није крив

Бивши чувар логора Заксенхаузен и припаднику специјалних СС јединица, 100-годишњи Јозеф С. изјаснио се данас пред судом у Бранденбургу на Хавелум да није крив по оптужници за помагање у убиству више од 3.000 заробљеника током Другог свјетског рата.

Оптужени је другог дана суђења рекао да не зна за логор Заксенхаузен, у којем је према оптужници служио од 1942. до 1945. године, преноси АП.

Претходно су два свједока из Француске и Холандије пред судом рекла да су њихови очеви убијени у том логору, јер су припадали покрету отпора против нациста.

Оптужница Јозефа С. терети да је "својевољно" као чувар и припадник СС-а помагао у убиству "најмање 3.518 заробљеника" тог логора сјеверно од Берлина.

Заксенхаузен је истовремено служио и као логор за обуку СС јединица које су биле специјализоване за чување концентрационих логора.

У том логору живот је изгубило више од 20.000 особа, углавном Јевреја, али и политичких противника национал-социјалистицког режима.

Судски вјештаци су утврдили да је Јозеф С. упркос дубокој старости способан за суђење, али највише два сата дневно.

Суђење се због тога не одржава у згради покрајинског суда у Нојрупину, него у за то специјално припремљеној спортској дворани у близини мјеста становања оптуженог, у Бранденбургу на Хавелу, граду од око 100.000 становника 50-так километара од Берлина.

Њемачки медији спекулишу о разлозима због којих бивша Њемачка Демократска Република, гдје је Јозеф С. живио након повратка из ратног заробљеништва, бившег СС-овца није извела пред суд, како је то улинила с многим другим ратним злочинцима.

Према списима тајне полиције ДДР-а Штази, најкасније од 1979. источноњемачким властима је било познато о коме је ријеч.