latinica  ћирилица
08/10/2021 |  16:18 ⇒ 09/10/2021 | 08:02 | Аутор: РТРС

Додик: Формирани експертски тимови у Српској (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је у Републици Српској формирано пет експертских тимова који се баве спорним одлукама високог представника у БиХ и Уставног суда БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Имамо експертске тимове - један се бави одбраном, други правом, трећи финансијама, четврти питањима новог Устава Републике Српске и пети који се бави начином на који одговорити на бесправно наметнуте одлуке и законе високог представика, којих има 140 и у којима је он бесправно и вануставно преносио надлежности. Бесправно и вануставно је водио Вијеће народа у Републици Српској, на што није имао право. Све ћемо то довести у питање, одбацујући сваки акт који је донесен на штету Српске - рекао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Поручио је да ништа неће бити урађено ван Устава БиХ, али да ће Република Српска одбацити правно насиље високог представника.

Додик је нагласио да ће Народна скупштина Српске повући сагласност коју је дала за формирање Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савјета, те индиректних пореза.

- Ставићемо да су ништавни и да нису на снази. Народна скупштина ће донијети прописе и закључке који су везани за то како регулисати те правне вакуме - рекао је Додик.

Он је истакао да је одлука Уставног суда БиХ о шумама Републике Српске антиуставна и антидејтонска, подсјећајући да је све оно што изричито није дато БиХ - власништво ентитета.

Додик је рекао да ће СНСД истрајати на бављењен капиталним политичким питањима и финансијама.

Он је додао да је на данашњој сједници Извршог комитета СНСД-а разговарано и о теми енергетике, поручивши да Република Српска неће бити енергетски угрожена.

- На глобалном нивоу дошло је до наглог скока цијена. Могу да кажем да ћемо ми очувати наше цијене за становништво и неће бити поскупљења електричне енергије, што је кључно у овом периоду - рекао је Додик, додајући да ће бити веома сложено очувати стабилну енергетску ситуацију због наглог и великог скока цијена, али да Република Српска располаже вишком од 35 одсто укупне пшродукције електричне енергије.

Он је навео да је са предсједником Србије Александром Вучићем договрена узајамна помоћ у испоруци електричне енергије уколико то буде потребно.

Додик је рекао да би у недјељу у Београду требало да разговара са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, те да ће његов циљ бити да, заједно са Србијом, обезбиједи повољније цијене гаса из Русије.

Повезане вијести:

Додик: Свако ко прекрши закон треба да одговара

Додик: Неодговорно и незаконито понашање Поџића

Додик: Да ли је Америка спала на силу и пријетње?