latinica  ћирилица
08/10/2021 |  16:46 | Аутор: СРНА

Божиновић: Мигранте су тукли полицајци

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да је стручни тим утврдио да су полицајци тукли мигранте у Хрватској.
Мигранти - Фото: Глас Српске
МигрантиФото: Глас Српске

- Не само влада, него главни директор је, чим је видио дио тих снимака, послао стручни тим који је врло интензивно радио. Колико ми је познато, утврдили су да се радило о полицијским службеницима - рекао је Божиновић новинарима у Бриселу.

Он је најавио да би о свему требало ускоро детаљније да се огласи Директорат полиције.

Божиновић је оцијенио да је то "сигурно неки индивидуални прекршај неколицине полицијских службеника".

- Ако би се у законитом поступку доказало ово о чему говоримо, то је у сваком случају неприхватљиво понашање, али га не бих везао искључиво уз сузбијање илегалних миграција. То је неприхватљиво понашање полицијског службеника у било којој ситуацији, било на стадиону или некој другој интервенцији - додао је Божиновић.

Он је рекао да се свакој полицији на свијету може догодити да неко прекорачи овлашћења, а "ако се то догоди и овдје, онда ће услиједити санкције".

Божиновић је рекао да се ниједна држава чланица ЕУ не може ностити са илегалним миграцијама, пренијели су хрватски медији.

Европска комисија изразила је забринутост због извјештаја о насилним враћањима миграната на спољним границама ЕУ у Грчкој и Хрватској, наводећи да је ријеч о незаконитим поступцима и да се мора спровести истрага.

Свјетски медији објавили су снимке на којима се виде мушкарци с фантомкама на глави како тјерају мигранте из Хрватске преко рукавца ријеке Коране, ударајући их палицама какве имају припадници интервентне полиције, а неки носе и подјакне које јако сличе дијелу униформе те јединице.

На себи немају никакве ознаке, а за пасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција.

Снимци су настали у међународној новинарској истрази крајем јуна.