latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:05 ⇒ 19:03 | Аутор: Блиц

Божиновић: Полицајци у фантомкама су тукли мигранте

Хрватски министар унутарашњих послова Давор Божиновић рекао је у Бриселу да су полицајци били ти који су тукли мигранте и тјерају их ка територији БиХ.
Давор Божиновић (Фото: PIXSELL) -
Давор Божиновић (Фото: PIXSELL)

Не само Влада, него главни директор чим је видио дио тих снимака послао је стручни тим који је врло интензивно радио. Утврдили су да се ради о полицијским службеницима, рекао је Божиновић, а пренио Index.hr.

- То је сигурно неки индивидуални прекршај неколицине полицијских службеника - рекао је он.

Подсјетимо, појавили су се узнемирујући снимци на којима се виде да мушкарци маскирани, са фантомкама на глави, ударају мигранте који јаучу и тјерају их ка БиХ наводно са територије Хрватске.

На себи немају никакве ознаке, а за појасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција, које прави карловачки ХС продукт, због чега се и сумњало да су у питању органи реда.

Након објављених снимака огласила се и Европска комисија, која је, како је саопштено, веома забринута због извјешатаја о потискивању и насиљу над мигрантима на спољним границма ЕУ.

Након поновљених призора насиља на граници између Хрватске и БиХ, из Брисела позивају власти да поштују људска права, испитају такво понашање и упозоравају на могућу суспензију ЕУ фондова за управљање спољним границама.

Додаје се да постоји надзор и сарадња са другим земљама западног Балкана када је ријеч о управљу мигрантским токовима.

- Насиље над мигрантима, потражиоцима азила и избеглицама је неприхватљиво и мора бити испитано. Људска права се морају у потпуности поштовати, а посебно у управљању спољним границама ЕУ. Власти морају испитати такве случајеве - наводи портпарол Комсије, Аделбер Јанз.