latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:05 ⇒ 19:03 | Аутор: Блиц

Божиновић: Полицајци у фантомкама су тукли мигранте

Хрватски министар унутарашњих послова Давор Божиновић рекао је у Бриселу да су полицајци били ти који су тукли мигранте и тјерају их ка територији БиХ.

Не само Влада, него главни директор чим је видио дио тих снимака послао је стручни тим који је врло интензивно радио. Утврдили су да се ради о полицијским службеницима, рекао је Божиновић, а пренио Index.hr.

- То је сигурно неки индивидуални прекршај неколицине полицијских службеника - рекао је он.

Подсјетимо, појавили су се узнемирујући снимци на којима се виде да мушкарци маскирани, са фантомкама на глави, ударају мигранте који јаучу и тјерају их ка БиХ наводно са територије Хрватске.

На себи немају никакве ознаке, а за појасом носе идентичне пиштоље какве користи хрватска полиција, које прави карловачки ХС продукт, због чега се и сумњало да су у питању органи реда.

Након објављених снимака огласила се и Европска комисија, која је, како је саопштено, веома забринута због извјешатаја о потискивању и насиљу над мигрантима на спољним границма ЕУ.

Након поновљених призора насиља на граници између Хрватске и БиХ, из Брисела позивају власти да поштују људска права, испитају такво понашање и упозоравају на могућу суспензију ЕУ фондова за управљање спољним границама.

Додаје се да постоји надзор и сарадња са другим земљама западног Балкана када је ријеч о управљу мигрантским токовима.

- Насиље над мигрантима, потражиоцима азила и избеглицама је неприхватљиво и мора бити испитано. Људска права се морају у потпуности поштовати, а посебно у управљању спољним границама ЕУ. Власти морају испитати такве случајеве - наводи портпарол Комсије, Аделбер Јанз.