latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:26 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Инспекторат демантовао тврдње Золака

Републички Инспекторат демантовао је контрадикторне изјаве директора Агенције за лијекове БиХ Александра Золака, који је прво рекао да је Агенција једина овлашћена да надзире примјену Закона о лијековима, који прописује и контролу квалитета лијекова, а потом тврдио да је контролу требало да обавља Републичка здравствена инспекција.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Из Инспектората су јасни - Закон у потпуности искључује ентитетске инспекције из система контроле квалитета лијекова, дајући овлашћење искључиво инспекцији Агенције.

- Директор Агенције је пропустио упознати јавност са чињеницом да је Закон о лијековима БиХ дао овлашћење фармацеутским инспекторима Агенције, за предузимање мјера предвиђених Законом о надзору над тржиштем у БиХ, којим се дефинише процедура повлачења производа у случају утврђеног постојања ризика. Док институције Републике Српске свакодневно позивају Агенцију да се укључи у рјешавање питања обезбјеђивања кисеоника, директор Агенције , нажалост и даље више времена издваја за медијске спинове, селективну примјену закона, манипулацију људским страховима и избјегавање властите одговорности, а све са циљем политичке промоције - наведено је у саопштењу Инспектората.