latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:31 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Обиљежено 12 година постојања Центра за Даун синдром у Бањалуци (ВИДЕО)

Свечана конференција поводом 12 година рада Центра за Даун синдром из Бањалуке организована је данас у Влади. На свечаности су уручене захвалнице Центра.
Обиљежено 12 година постојања Центра за Даун синдром у Бањалуци - Фото: РТРС
Обиљежено 12 година постојања Центра за Даун синдром у БањалуциФото: РТРС

За 12 година постојања Центра за Даун синдром у Бањалуци, штићеници су прошли бројне обуке у склопу инклузије особа са овим синдромом. Данас имамо конобаре, куваре, а однедавно и пољопривредне произвођаче са Даун синдромом.

- Обезбијеђени су пластеници у којима особе са Дауновим синдормом имају могућност да производе поврће, кошнице и материјал за воћарску производњу. Наставићемо ову праксу - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Центар за Даун синдром обиљежава три јубилеја - 12 година постојања, пет година од спровођења програма социјалне рехабилитације и прву годину рада како је постао Центар за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом.

- Данас приказујемо да из Републике Српске иде испред свих. Ми смо и током пандемије радили, имали смо и велики број радионица, оспособљавања - каже Зоран Јелић, директор Даун синдром центра Бањалука.

Штићеници центра су уручили захвалнице министрима Борису Пашалићу, Алену Шеранићу, Антону Касиповићу и амбасадору овог Центра, доктору Влади Ђајићу.

Видео-поруке подршке раду Центра и ученицима послали су познати глумци Бранка Катић, Тарик Филиповић и глумац и режисер, Никола Пејаковић.