latinica  ћирилица
08/10/2021 |  17:44 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Бивши шеф Новалићевог кабинета: Набавка респиратора била политичка одлука

У наставку суђења премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и другима оптуженим за спорну набавку 100 респиратора вриједних 10.530.000 КМ, бивши шеф Новалићевог кабинета Хасан Ганибеговић изјавио је да је тражио од Новалића да се он не уплиће у посао набавке респиратора јер је сматрао да је то политичка одлука, а не епидемиолошка.
Респиратори -
Респиратори

Свједок је изјавио да није био директно укључен у набавку 100 респиратора који су плаћени 10,5 милиона КМ, те да је било проблема са Новалићевим савјетницима који су га, иако њему подређени, већином знали заобилазити и директно комуницирати са премијером.

На питања тужиоца Џермина Пашића, Ганибеговић је у више наврата давао одговоре да се не сјећа, преносе федерални медији.

Тужилац му је цитирао шта је све изјавио током саслушања у Тужилаштву, на шта је Ганибеговић рекао да је све што је говорио у Тужилаштву рекао под притиском оптужења и хапшења.

Како је било евидентно да данас Ганибеговић мијења исказ, тужилац Пашић га је прогласио "непријатељским свједоком".

Ипак, Ганибеговић је потврдио да је за куповину 100 респиратора, које је набавила фирма Сребрена малина, сазнао 13. априла 2020. године када му је Новалић рекао да му напише говор о доласку респиратора.

Фикрета Хоџића је Ганибеговић упознао 22. априла исте године, након што му је Новалић рекао да помогне Хоџићу око добијања дозвола за увоз.

Осим Новалића, у случају спорне набавке респиратора оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић и власник предузећа Сребрена малина Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, те примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница их терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Наставак саслушања Ганибеговића заказан је за 13. октобар.