latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:18 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

У селу Добрељи само четири ђака, учитељица их вози у школу (ВИДЕО)

Подручно одјељење Основне школе "Свети Сава" у селу Добрељи, похађају само четири ученика.
Тијана и Александар - Фото: РТРС
Тијана и АлександарФото: РТРС

Они се разликују умногоме од оних у великим школама, јер им је учитељица и више од педагога. Она је пријатељица и родитељ а своје ђаке, мале другаре, свакодневно вози од куће до школе.

Четири године, сваки дан ученица Тијана Попадић од куће до школе иде са својом учитељицом Миленом Зиројевић. С обзиром на то да из свог села Тијана нема одговарајућу аутобуску линију до Добреља, улогу возача преузела је учитељица.

- Учитељица је баш добар возач, идем свако јутро са њом, љепше ми је с њом него да идем аутобусом - прича Тијана.

Игром случаја, превоз до школе данас није имао ни Александар Лажетић. Зато је учитељица Милена на посао кренула раније. Својим аутомобилом свратила је у село Гареве по малену Тијану, а потом се упутила до Александра.

Толика је љубав и жртва учитељице Милене према дјеци и школи. Признаје, ништа јој није тешко када је у питању будућност и школовање њених ученика. Свакога од њих доживљава као сопствено дијете.

Иако подручно одјељење у Добрељима похађају четири ученика, Тијана и Александар једини су присуствовали настави приликом посјете екипе РТРС-а.

Без обзира на мали број основаца, настава захтијева комплетну припрему. Предност подручних школа, каже учитељица, је што сваком ученику може да посвети довољно пажње. За вријеме боравка у школи, преузима улогу родитеља.

- Прије почетка наставе ми се прво испричамо, они ми кажу шта су радили претходни дан, да ли су били негдје на рођендану, јесу ли купили нове патике и слично. Такав однос у већем разреду не бисмо могли да изградимо, а и ми овдје нисмо ограничени школским звоном - прича учитељица Милена.

А послије часова иста слика као и на почетку дана, али у обрнутом смјеру. Пут их опет заједно води назад, до куће. И тако поново и наредног дана.